kapitein Malcolm Reynolds

Waarom is hij de ultieme survivor?

Daarvoor moet je natuurlijk eerst bepalen wat de eigenschappen van een echte survivor zouden moeten zijn om daarna te kijken in hoeverre deze kleurrijke figuur daar aan voldoet. Wat maakt iemand tot een echte survivor?

Allereerst moet iemand zowel alleen als in een groep goed kunnen functioneren. Hij (of zij natuurlijk, maar voor het gemak zet ik hier maar overal hij neer) moet zich aan kunnen passen aan zowel persoonlijkheden als omstandigheden en die bij voorkeur naar zijn eigen hand zetten. Waar nodig moet hij het voortouw kunnen nemen, initiatieven kunnen ontplooien en niet in paniek raken bij onverwachtse gebeurtenissen. Om kunnen gaan met heel verschillende mensen en in heel verschillende omgevingen is dit jaar nog belangrijker dan de andere jaren, omdat de deelnemers een tocht gaan maken door nog onbekende gebieden met nog onbekende bewoners. Als de rest van de planeet een aanwijzing is dan kan het om zeer uiteenlopende gemeenschappen gaan die ook qua technologie heel onverwacht uit de hoek zouden kunnen komen.

Van Malcolm weten we dat hij op een chique feest niet opvalt. Er zijn zelfs boeven die willen dat hij als onderdeel van de klus de onderhandelingen met de klant voor ze voert, omdat hij ze op hun eigen niveau kan benaderen. Tegelijkertijd hebben we gezien dat hij het respect van die boeven geniet en zich met zijn oude kloffie net zo makkelijk beweegt als in zijn opgedofte tenue. Wat dat betreft: zelfs in adamskostuum voelt deze kameleon zich nog op zijn gemak.

Kennis van primitieve overlevingstactieken zou dus gecombineerd moeten worden met een goede kennis en beheersing van de moderne techniek. Gezien de onbekendheid met het terrein moet iemand ook met heel verschillende wapens om kunnen gaan en creatief kunnen omgaan met de voor handen zijnde middelen.

De mogelijke ontberingen zullen ook lichamelijk hun tol kunnen eisen en de echte survivor moet dus goed om kunnen gaan met pijn en daar het hoofd koel bij houden. Ook verwarrende en gevaarlijke omstandigheden moeten de survivor er niet van weerhouden na te denken, actie te ondernemen en het overzicht te behouden. Deze kenmerken kunnen eigenlijk alleen door ervaring worden opgebouwd.

We weten van Malcolm dat hij als het nodig is net zo makkelijk een paard pakt als dat het enige vervoersmiddel is dat voorhanden is. Hij reist van hoogtechnolische planeten weer net zo makkelijk terug naar planeten die meer op feodale leest geschoeid zijn met de bijbehorende technische mogelijkheden - of zelfs naar mijnwerkersplaneten waar de gezinnen eerder een soort horigen zijn zonder uitzicht op de ontsnappingsmogelijkheden van een op kennis en ontwikkeling gebaseerde cultuur.

Ze kunnen hem fysiek doodmartelen en dan nog zal hij zijn weerstand gebruiken om zijn kameraad in leven te houden en zijn laatste krachten aanwenden om de beul een koekje van eigen deeg te geven. Als boeven hem neerschieten en hij de enige aanwezige is schroomt hij niet om als levensreddende ingreep in zijn eigen hart te injecteren. En natuurlijk hebben zijn legerervaringen in het verzet hem geleerd zelfs in het heetst van de strijd het koppie erbij te houden.

Zeker van zichzelf, gevoel voor humor en een pragmatische inslag maken het lijstje compleet. Iemand die zijn eigen plan trekt, zich lekker voelt in zijn eigen lijf en geen bevestiging nodig heeft van de mensen om hem heen maar anderen juist weet te inspireren en tot grotere daden aan te zetten. Die zekerheid heb je ook nodig om als het echt noodzakelijk is niet terug te deinzen voor zware beslissingen over leven en dood, en desnoods het recht in eigen handen te nemen - zonder daardoor je menselijkheid te verliezen.

Misschien dat een aantal citaten door en over Mal hier het beeld kunnen complementeren, en duidelijk kunnen maken waarom Mal niet alleen de ultieme survivor is, maar ook bij uitstek de winnaar van NKSF 2004 zou moeten zijn:

Mal: "Now, this is all the money Niska gave us in advance. You bring it back to him. Tell him the job didn't work out. We're not thieves. But we are thieves. Point is, we're not talking what's his. We'll stay out of his way as best we can from here on in. You explain that's best for everyone, okay?"

Crow: "Keep the money. Use it to buy a funeral. It doesn't matter where you go or how far you fly. I will hunt you down, and the last thing you see will be my blade."

Mal: "Darn". (Kicks Crow through running engines. Next bad guy is brought forward.) "Now, this is all the money Niska gave us-"

Simon: "I'm trying to put this as delicately as I can... How do I know you won't kill me in my sleep?"

Mal: "You don't know me, son. So let me explain this to you once: If I ever kill you, you'll be awake, you'll be facing me, and you'll be armed."

Alliance Commander: "Seems odd you'd name your ship after a battle you were on the wrong side of."

Mal: "May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one."

Mal: "Next time you decide to stab me in the back... have the balls to do it to my face. "

Niska: "Do you know the writings of Shan Yu?"

Mal: "We're starting a book club? What? Are you trying to torture me?"

(The torturer reapplies his torment sporadically as they speak.)

Niska: "Yes, today I meet you... and you are quite a man."

(Mal cries out again)

Niska: "An extraordinary man. Yes. But these are not times for extraordinary men. Business is not war. Heroics, they
are unseemly. They complicate."

Mal: "We're gonna finish this. There's obstacles in our path, we're gonna deal with them. One by one. "

Mal: "Well, look at this! Appears we got here just in the nick of time. What does that make us?"

Zoe: "Big damn heroes, sir."

Mal: "Ain't we just? "

terug