Captain Jack Harkness

Wat weten we van de geschiedenis van Captain Jack?

We onmoeten captain Jack voor het eerst als hij Rose uit een heikele situatie redt in de tweede wereldoorlog. Tijdens een aanval van Duitse vliegtuigen op Londen hangt Rose aan een "barrage balloon". Dat waren zware balonnen die in WW2 aan kabels werden opgelaten om vijandelijke vliegtuigen af te leiden en te verstrikken. Op het moment dat ze te pletter lijkt te gaan vallen redt Jack haar met de trekstraal van zijn futoristische ruimteschip. Jack's schip (een gestolen Chula schip) kan zichzelf onzichtbaar maken en heeft nanonieten aan boord waarmee wonden genezen kunnen worden. Het is dus al snel duidelijk dat hij niet gewoon een Amerikaanse vrijwilliger in de Engelse RAF is.

Jack vertelt dat hij een voormalig Tijd Agent is uit de 51e eeuw. Nadat hij ontdekte dat zijn werkgever 2 jaar uit zijn geheugen verwijderd had nam hij zijn ontslag en ging op zoek naar wat er in die twee jaar was gebeurd. Tijdens zijn zoektocht door de tijd voorzag hij in zijn levensonderhoud door zijn voormalige collega's (en dus vooral zijn voormalig werkgever) geld af te troggelen. Hij nam een stuk waardeloos schroot, deed alsof het een verlaten buitenaards oorlogsschip was, verkocht de kennis aan het Tijd Agentschap en had het desbetreffende artifact tactisch zo neergezet dat het vernietigd zou worden voordat de koper het kon gaan inspecteren.

Zijn manier van doet laat duidelijk zien dat hij militair getrained is. Snelle acties, dingen snel doorzien, en niet te beroerd om orders op te volgen (of te geven) als de situatie erom vraagt. Zijn opleiding heeft hem ook duidelijk van een grote technische kennis op allerhande gebied voorzien, waaronder een snel inzicht in alles dat met wapens te maken heeft.

Wat voor mens is Captain Jack?

In de eerste instantie valt vooral zijn charme op - en zijn neiging om met iedereen te flirten. De doctor legt uit dat Jack uit een tijd komt (de 51e eeuw) waar sex met allerlei aliens zo normaal is dat sex met mensen traditioneel en bijna saai is - ongeacht hun geslacht. We merken al snel dat voor Jack flirten en aanraken even normaal zijn als glimlachen en een praatje maken voor ons. Met onze 20e eeuwe ogen kan dat oppervlakkig overkomen, omdat wij aan vrijen een zwaar emotionele lading toekennen. Maar 'make love not war' is misschien wel de grondslag voor een evenwichtiger maatschappij, waar frustraties en spanningen weggezoend worden in plaats van uitgevochten...

Daarna zie we dat hij makkelijk praat, zich snel en goed aanpast aan de mensen om hem heen, en snel kan denken en kan handelen. Niet iedereen heeft de tegenwoordigheid van geest om een banaan als pistooldreiging te gebruiken om zo uit een levensbedreigende situatie te komen.

Als blijkt dat hij zonder dat te willen de aarde door zijn buitenaards schroot aan gevaar heeft blootgesteld, aarzelt hij niet om alles in het werk te stellen om zijn fout goed te maken. Hij transporteert een ontploffende Duitse bom in zijn schip, waarbij hij ervan uitgaat dat zijn leven en zijn schip de prijs zullen zijn voor een veiliger aarde. Zijn naderende dood ziet hij manhaftig onder ogen door met een lekker drankje en fijne muziek nog even na te mijmeren over zijn rijkgevulde leven. Gelukkig voor ons weten de doctor en Rose hem op het laatste moment met de Tardis te redden. Omdat zijn schip wel wordt vernietigd reist hij voorlopig dus een tijd met hen mee - en we zien een diepe vriendschapsband tussen de drie ontstaan.

Vervolgens zien we in hun avonturen aan boord van een op hol geslagen televisiesatteliet nog wat meer karaktertrekjes van captain Jack. De metamorfose robots met hun ingenieuze ontkleedstraal laten zien dat captain Jack zich heel makkelijk aanpast aan veranderende omstandigheden, niet preut is (en ook niets heeft om preuts over te zijn...) en bijzonder vindingrijk. Want waar haalt hij dat handige pistool vandaan als hij poedelnaakt door die wandelende gereedschapskisten bedreigt wordt???

Als het ruimtestation uiteindelijk cruciaal blijkt te zijn in de plannen van de Daleks om de aarde te veroveren laat Jack zien dat hij als het nodig is de leiding kan nemen, snel kan denken en snel kan beslissen op spannende momenten en dat hij ook hier de dood heldhaftig en met open vizier tegenmoet treedt als hij daardoor zijn vrienden kan beschermen en de aarde voor onheil kan behoeden.

Hoe zag hij er ook alweer uit?


Triviale weetjes

  • Jack komt voor in de BBC Books Ninth Doctor Adventures novels The Deviant Strain (Justin Richards), The Stealers of Dreams (Steve Lyons) and Only Human (Gareth Roberts).
  • Jack speelt de hoofdrol in de spin-off serie Torchwood (een anagram voor doctor who). Deze serie richt zich itt Doctor Who alleen op een volwassen publiek en wordt beschreven als "a dark, clever, wild, sexy, British crime/sci-fi paranoid thriller cop show with a sense of humour".
  • Er zijn sterke geruchten dat Jack ook in S29 van doctor Who te zien zal zijn.
  • Jack Harkness claimt een Amerikaanse vrijwilliger te zijn bij 133 Squadron. Group 12. Dat is een van de "Eagle squadrons", zo vernoemd omdat ze uit Amerikaanse vrijwilligers bestond en werd juli 1941 gevormd. Het squadron was echter niet in Londen gestationeerd en werd in september 1942 al opgeheven. De rang die hij gebruikt, "Captain", is ook niet gebruikelijk bij RAF squadrons.
  • De Chula schepen zijn vernoemd naar Chula, een Indiaas/Bangladeeshi fusion restaurant in Hammersmith, Londen waar de schrijvers veel kwamen om de scripts te bediscussieren en om leuke dingen te vieren.
  • Jack is een voormalig Tijd Agent uit de 51e eeuw. In " The Talons of Weng-Chiang" is de boef Magnus Greel ook een tijdreiziger uit de 51e eeuw, en is hij bang voor de achtervolging door Tijd Agenten.

Extra's:

  • Mijn favoriete citaten vind je hier.
  • Ik heb een fanfic geschreven, vanuit Wesley in ronde 9 maar over Captain Jack.

Video

Er is natuurlijk heel veel op youtube te vinden. Maar ik ben ook zelf aan het knutselen en de resultaten daarvan vind je op deze videopagina