6

Vierkantemetertuin

Posted by marbel on Sunday 1/4/2012 in handig en verstandig, to bender or to ignore |

We zaten er al langer over te denken, maar mede door het mooie weer hebben we besloten om het echt te gaan proberen: een moestuintje op het balkon. Ik ben me daar vorige maand dus grondig in gaan verdiepen en vond het concept van “squarefootgardening” erg aanspreken. Via Jelle vond ik een adres waar ik Vermiculiet kon kopen en 24 maart bleek landelijke compostdag te zijn dus konden we bij de vuilstort de helft van de benodigde compost al gratis ophalen. De andere helft hebben we gekocht, maar dat kost 3 euro per 40 liter zak dus dat zijn de kosten niet. In plaats van turfmolm hebben we cocopeat gehaald want ik heb me laten vertellen dat turfmolm een eindig produkt is en dat je dat dus niet meer moet gebruiken als je van onze planeet houdt.

Als je alle ingrediënten voor het grondmengsel heb moet je het natuurlijk wel ergens in doen. Ik had een kant-en-klare ‘vierkantemetertuin’ gekocht, voor op het balkon (een square feet is eigenlijk 1,20 bij 1,20) maar mijn eega merkte terecht op dat je volgens het boek nog wel makkelijk naast de tuin moet kunnen komen voor het onderhoud. Dus nu hebben we twee mooie lange bakken op het balkon, met aan het einde nog een kratje dat we over hadden en waar we gaten in hebben gemaakt.

In de voorste bak hebben we 3 broccolistruikjes gepland, in de bak ernaast ijsbergsla en rucola-sla en in de achterste bak zomerprei en rode uien. Ik zal hier bijhouden hoe het ermee gaat, ter lering ende vermaeck.

 

Tags:

6 Comments

 • Hilda says:

  Heb je duiven in de buurt? Dan is het zaak om in ieder geval de sla te beschermen tegen die meeëters. Vooral jonge sla vinden ze heerlijk.

 • marbel says:

  Niet alleen de sla, volgens mij bijna alles. Moeten we nog even over nadenken, hoe we dat het beste kunnen beschermen, met losse hoezen of gewoon gaas erover spannen.

 • Niek says:

  Heel erg leuk en uiteindelijk ook nog smakelijk idee. Ik kijk uit naar de verslagen over de vorderingen. Is zeker ter vermaak.

 • Dwarsbongel says:

  Goed idee; ik had er ooit ergens iets over gelezen. Maar wij hebben geen balkon, en wel een tuin, maar dan met alleen sierplanten.
  Maar ik struikelde even over: “(een square feet is eigenlijk 1,20 bij 1,20)”, en dacht: dat klopt niet. Maar even verder klikken liet me een “kant-en-klare ‘vierkantemetertuin’” zien, en was het raadsel opgelost. Want zo’n kant en klare tuin bestaat uit 4 x 4 vakken van 1 foot, en de bak is dus 4 x 4 feet. En dan begrijp ik die 1,20 x 1,20, want ik heb geleerd dat een foot 30,48 centimeter is, en dan dan dus maal vier in het vierkant.

 • marbel says:

  Het zou ook eigenlijk ‘een square foot garden’ moeten zijn, ik maakte er weer een haastig zooitje van :). We hebben in de tuin nu ook twee bakken gemaakt, ik zal snel weer een vervolgpostje doen 🙂

 • Richtsje says:

  Voor de kinders sowieso erg leuk, maar ook voor jezelf: verse groente, lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.