6

Wie de school past, trekke hem aan

Mijn oudste zoon is nu 12 en zit in de brugklas van het gymnasium. Ik had in een eerdere post al verteld dat zijn lagere schooltijd niet makkelijk was en dat we hoopten dat hij het beter zou doen op de middelbare – om er in januari van dit jaar achter te komen dat hij ADHD en Asperger blijkt te hebben.

We kozen samen met oudste voor een kleine lyceum bij ons in de buurt. Omdat hij specifieke interesses heeft in filosofische vraagstukken en in de oudheid – en omdat hij net als de rest van het gezin een nerd is – leek het gymnasium een goede keus voor een meerbegaafde leerling die zijn lagere school met vooral A’s heeft doorlopen en die een VWO advies kreeg. Wel met een aanvullend advies voor huiswerkbegeleiding want hij had nog nooit iets hoeven te doen op school en was erg chaotisch en ongestructureerd. Het was voor ons dus een veilig idee dat ze ook een HAVO hadden, zodat hij niet van school zou hoeven als het met het huiswerk niet zou lukken.

Wij trokken voor de zekerheid de portemonnee, spraken met de huiswerkbegeleiding die vertelden dat ze ervaring hadden met kinderen die een grote Verbaal/Performaal kloof hadden (bij oudste zoon scheelt dat maar liefst 27 IQ punten) en daardoor moeite hadden met structureren, en gaven hem op voor drie middagen in de week. Dat kostte wel een paar honderd euro, maar voor je kinderen heb je veel over.

Helaas ging het al snel mis. Op sociaal niveau, omdat zoonlief ‘rare’ dingen deed, en op schoolniveau omdat hij huiswerk vaak niet had of niet kon vinden, maar ook boeken kwijt raakte, klassen niet kon vinden, etc. Dat leidde uiteindelijk tot de diagnoses in januari. Toen hebben we ook de huiswerkbegeleiding stop gezet en zijn zelf gaan begeleiden. Met een Engelse vader die vloeiend Frans spreekt en zelf wiskunde gestudeerd heeft en een Nederlandse moeder die zelf gymnasium heeft gedaan hadden we in ieder geval de kennis in huis. Er bleek wel al een enorme achterstand te zijn qua schoolwerk en de lagere school bleek grammatika en ontleden te hebben overgeslagen zodat we hem zelfs het verschil tussen eerste en tweede persoon enkelvoud nog moesten bijbrengen. Het kostte ons dus een uur of twee per dag, maar ja, voor je kinderen heb je veel over.

School startte inmiddels het traject op om een rugzak aan te vragen, de mentor deed haar uiterste best om wat dingen op school aan te passen, goed te communiceren naar de leerkrachten toen en te kijken of alles goed in de agenda stond. De cijfers werden langzaam wat beter, maar ik kwam er achter dat we fout zaten met onze veronderstelling dat overgaan met voldoende’s op je rapport in de gymnasiumbrugklas genoeg was. In de brugklas mag je niet blijven zitten en om op het VWO te mogen blijven (gymnasium kon al niet meer omdat je zonder ontleden latijn niet bij kunt houden) moet je voor de zeven zaakvakken minstens 4 zevens en 3 achten hebben. Oftewel 52 punten samen, opgeteld zonder de cijfers achter de komma af te ronden.

Zoonlief heeft er op dit moment 42,7; een eindrapport met afgerond een 5 (voor Nederlands), vier 6-en, een 7 en een 8 voor de zaakvakken en drie zessen en drie achten voor de overige vakken. Daarmee moet hij helaas van school, want dat zijn niet genoeg punten voor de havo. Komende twee weken heeft hij proefwerkweek en dat wordt dus cruciaal voor hem. Op 7 juli hoort hij zijn uiteindelijke cijfers – en weten we pas of hij op school kan blijven of niet.

Op het speciaal onderwijs (de ‘auti-havo’) is geen plaats meer, ook niet op vmbo niveau. De kleinere goede vmbo’s in de buurt zitten ook al vol. Als hij de havo niet haalt hebben we dus een groot probleem. Is het niet raar dat een intelligent kind zo tussen wal en schip kan vallen in Nederland? In één jaar van gymnasium naar een massaal vmbo instituut waar ze hem nog ergens tussen kunnen proppen? We duimen dus heel hard dat de proefwerkweek goed gaat. Ondertussen laveren we behoedzaam tussen hem goed achter de broek zitten en hem niet teveel van de stress te laten voelen, want één van zijn kenmerken is dat hij heel slecht op stress reageert. Spannende weken!

 

Tags: , , ,

6 Comments

  • Ilse says:

    Dit is echt vreselijk voor hem, voor jullie en het is helaas geen opzichzelfstaand geval. Zeker raar en eigenlijk onacceptabel in een land als Nederland! Maar met ouders zoals jullie komt hij vast uiteindelijk toch goed terecht.

  • Michiel says:

    Tsss wat een verhaal. Wij duimen intensief met jullie mee!

  • Saskia says:

    Mensen zeggen vaak tegen mij ‘jij hebt het zo makkelijk met 3 kinderen die zo goed kunnen leren’. Maar je verhaal bewijst maar weer dat een hoog IQ niet per definitie betekent dat je het ook zomaar redt in het schoolsysteem. Mijn antwoord is altijd ‘hoogbegaafdheid is geen garantie voor een gelukkig leven’.
    Veel succes met de proefwerkweek, jullie moeten er met z’n drieën nog effe hard tegenaan!

  • Niklas says:

    Ik dacht even dat ik het verhaal over onze oudste kleinzoon las: heel intelligent maar volstrekt ongestructureerd bezig. Heeft nu ook een rugzakje en medicijnen. Maar z’n ouders zijn al vele malen wanhopig geweest.
    En een vriendin heeft twee van die, inmiddels volwassen, knapen, met heel verschillende problematiek – en dan als alleenstaande (hoog opgeleide) moeder met een, op afstand, tegenwerkende (autistische) vader…

  • 3littlebrdz says:

    Je berekening van de scores verrast me. Zit zelf met een ongediagnosticeerd kind dat het met zessen, zevens en een vijf net zou redden voor Havo. Wat nog geen gewonnen race is ook al denkt hij zelf van wel.
    Sterkte.

  • marbel says:

    Het verraste mij ook. Ik had de scores wel gezien in de schoolgids, maar ze eigenlijk nooit helemaal toegepast omdat ik ervan uitging dat de scores betekende dat je voldoendes moest hebben. Ik realiseerde me niet dat op die school de eis was dat je in de gymnasiumbrugklas gemiddeld bijna een 7,5 moest halen voor de zaakvakken om over te gaan naar de 2VWO. Vind ik ook counterintuïtief, want ik ging ervan uit dat iedereen in de gym brugklas gewoon VWO niveau moest halen. En mijn kind weigerde om te geloven dat hij echt van school zou moeten terwijl hij voldoendes haalde…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2023 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.