3

Geld is niet de ultieme motivator

Posted by marbel on Thursday 27/5/2010 in evil communications corrupt good manners |

Hoewel mensen weten dat status, macht en aanzien belangrijk zijn heeft men toch vaak het gevoel dat meer geld tot betere prestaties moet leiden. Ik weet zeker dat ik bij de komende WK voetbal diverse keren zal horen dat die voetballers voor al dat geld toch beter hun best hadden moeten doen, of iets dat daarop neerkomt. De enorme bonuscultuur die door de financiƫle crisis in het voetlicht is gezet is daar ook weer een duidelijk voorbeeld van.

Zelf ben ik in het verleden verkoper geweest en mijn baas moest destijds smakelijk lachen om een verkoper die blijkens de psychologische testen niet gemotiveerd werd door financiĆ«le extra’s. Dat is misschien ook wat vreemd in een beroep waar een groot deel van je inkomen uit provisie bestaat, maar ik weet ook dat ik bij lange na niet de enige was die harder liep omdat je hart bij het product of de oplossing lag, niet omdat daar een bonus aan vast zat. Die was achteraf gewoon mooi meegenomen.

Daarom spreekt het verhaal in deze video, over wat mensen motiveert, me ook heel erg aan. Dit is eigenlijk een voorproefje, een samenvatting van 11 minuten die ook nog eens geweldig is om naar te kijken. Maar als je net zo enthousiast word als ik is er ook een Ted-talk van een uur die overal nog uitgebreider op ingaat.

 

Tags:

3 Comments

 • Dwarsbongel says:

  Ik heb een stuk gekeken, kon het niet helemaal volhouden. Grappig om onderbouwd te zien wat ik altijd eigenlijk wel geweten heb. Steeds werd er in het bedrijf gereorganiseerd als er weer eens een manager naar een “goeroe”-bijeenkomst was geweest. Dat was het meest demotiverende van alles…
  Toch moest het werk gewoon gedaan blijven worden.

 • Niklas says:

  Armoede is wel een de-motivator, omdat je doodmoe wordt van het steeds maar weer moeten proberen de eindjes aan elkaar te knopen, zonder uitzicht dat je er ooit helemaal uit komt.

 • marbel says:

  Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dat zeggen ze in dit stuk ook, dat het pas opgaat nadat er genoeg geld is om in alle levensbehoeftes te voorzien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.