1

Flood – Stephen Baxter

Posted by marbel on Tuesday 11/8/2009 in Lezen |

Een “doomsday” boek over zee├źn die rap stijgen. Aan het begin van het boek, in 2016, komt een groep gijzelaars vrij. Ze zaten al 3-5 jaar gevangen in Spanje dat inmiddels aan het bezwijken is door de toenemende terreur van afscheidingsbewegingen en religieuze terreurgroepen.

In de loop van het boek blijven de gijzelaars zo goed en kwaad als het gaat contact houden met elkaar, ze zijn een door het lot aaneengesmede hechte familie geworden. Contact houden wordt we steeds moeilijker, want er komen steeds meer stormen en overstromingen omdat de zeespiegel vele malen sneller stijgt dan zelfs de ergste Global Warming scenario’s voorspelden.

De technologische samenleving kan niet meer voortduren, mensen/groepen/landen vechten om de beschikbare stukken droog land maar moeten voor ze het weten alweer hoger proberen te trekken.

Ondanks het sombere verhaal is het een heel spannend boek, moeilijk om weg te leggen. Zonder dat de personages nu echt uitgediept worden of heel sympathiek worden ga je steeds meer meeleven. Net als iedereen in het boek wordt ook de lezer overweldigd door het rappe tempo van de veranderingen en de daarop aansluitende wijzigingen in hoe mensen samen werken, welke prioriteiten gelegd worden en hoe ver je kunt gaan om te overleven.

Een wat objectiverende schrijfstijl, niet bedoeld om je te laten identificeren met de hoofdpersonen maar ondanks de staccato zinsbouw meeslepend en goed leesbaar. Ik kan dit wel aanbevelen.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.