7

Investeren in scholen

Posted by marbel on Wednesday 6/5/2009 in Nederland, to bender or to ignore |

Ik ben er heilig van overtuigd dat investeren in opleidingen en scholen enorm belangrijk is. Omdat onze economische toekomst daar beter bij gebaat is, maar ook omdat ik denk dat goed opgeleide mensen betere kansen hebben het beste uit zichzelf te halen.

Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk dezelfde kansen hebben. Echte gelijkstelling is in de praktijk onmogelijk, maar hoe meer we eventuele belemmeringen vanwege thuissituatie of milieu kunnen wegnemen hoe beter.

Zou het in dat verband geen goed idee zijn om de middelbare scholen anders in te richten? Liever dan gratis boeken zou ik gratis schoollunches hebben en dan net als goede bedrijfskantines met boterhammen, beleg, soep, fruit en misschien salade. Zodat alle kinderen minstens één keer per dag goed en genoeg te eten hebben – en we gelijk een beetje paal en perk stellen aan de junkfood consumptie.

Als we dan toch aan het verbeteren zijn dan wil ik de schooldag één of twee uur langer maken en die uren gebruiken als verplichte huiswerkklas. Zo kunnen ook de kinderen die thuis geen plaats of rust hebben hun huiswerk doen, heeft iedereeen beschikking over een goed geïnformeerde begeleider en andere essentiële huiswerkhulpbronnen (bieb, computer) en is er altijd een klasgenoot bij de hand om je te vertellen wat je ook alweer moest doen. Thuis is dan echt thuis, een plaats om bij te komen en je te ontspannen.

Is dat heel utopisch? Of zitten er allerlei praktische bezwaren aan vast die ik nu niet zie?

 

7 Comments

 • Ilse says:

  Nee, wat mij betreft niet heel utopisch.
  Het grootste probleem is geld, want de dingen die jij noemt (personeel, ruimte en gratis en goede lunch e.d.) kosten nou eenmaal veel geld. Meer nog eigenlijk is de politiek -en zijn de stemmers!- een probleem: hier in Nederland wordt nog steeds geen groot genoeg belang aan onderwijs gehecht. In bijvoorbeeld Scandinavië gaat er een veel groter deel van het BNP naar onderwijs dan hier. Kinderen kunnen daar veel langer gedurende de dag op scholen terecht en ook voor gezonde voeding en ruimte voor veel beweging wordt gezorgd. Kortom: onderwijs zou veel beter gefaciliteerd moeten worden.
  Overigens zit dat volgens mij niet in het verhogen van salarissen van leraren, maar wel in de verbetering van hun opleiding en ook weer in de voorwaarden die geschept zouden moeten worden.

 • Matthijs says:

  Verplichte huiswerkklassen lijken mij een slecht plan. Ik hoefde in m’n middelbare schooltijd amper thuis iets aan huiswerk te doen, omdat ik dat al gewoon in de reguliere lessen deed. Nog een paar uur extra ‘gevangen’ blijven op school is leuk voor de werkende ouders (minder kosten voor buitenschoolse opvang), maar werkt vast schooluitval in de hand. Plus, je moet kinderen ook leren zelf verantwoordelijkheid te nemen en hun eigen tijd leren indelen. Huiswerk kan ook prima ‘s avond of in het weekend gemaakt worden.

 • Het lijkt mij verstandiger om te investeren in geschoold personeel voor de klas. De kwaliteit laat namelijk nogal te wensen over. Ik weet (ik ben ook docent) dat er heel veel ongeschoolde zij-instromers voor de klas staan. Ze worden binnengehaald als instructeur, maar in de praktijk geven ze gewoon les.

 • Tim says:

  Hmmm.
  De lunch lijkt mij niet zo wezenljk. Ik ben Brits en heb dus altijd van een (vaak vreselijke) school luch kunnen “genieten”. Het was voor mij beter geweest om een broodje van thuis te kunnen meenemen.

  Wat wij voorstelt lijkt meer te maken te hebben met het gemak van de ouders dan verbeteringen aan de gegeven opleiding. Ik ben met Marielle eens dat kwaliteit van de opleider cruciaal is. Als lesgeven minimaal zo lonend en eisend was als werken op een grote bedrijf dan zou het echt utopisch zijn….

 • Niklas says:

  Weet je zeker dat je die kinderen binnen de school kunt houden voor zo’n goede lunch, als er een snoepwinkel en een snackbar om de hoek zitten? Misschien een idee om voor dat soort winkels ook een minimale afstand tot scholen scholen voor te schrijven, net als de wietwinkels?

 • Richtsje says:

  Op de school waar onze jongens waarschijnlijk zullen starten, in Grou (lekker dichtbij en een brede onderbouw) zijn er al huiswerkklassen. Deze school is onderdeel van waar ik voorheen werkte en voor de hele onderbouwperiode was dit ingevoerd, vond ik prima!
  Ik erger me wel aan schoolkantines, vaak uitbesteed aan commerciële cateraars, met vooral dat in het aanbod waar kinderen naar vragen. Dus witte broodjes. Wel soep. Maar ook chips, en ook een snoepautomaat…
  Geen idee hoe onze jongens dáár later mee omgaan, maar goed. Het scandinavische systeem, of zelfs het engelse, hoewel de maaltijden daar minder zijn, van langer op school, is misschien goed. Toch schat ik in dat het hier in de dorpen wel goed zit met de verdeling school – gezond leven. Maar goed, vaak zit de ellende verder verstopt en zijn inschattingen niet altijd juist…

 • Dwarsbongel says:

  Volgens mij leerde je vroeger op de LTS beter met Nederlandse taal om te gaan dan nu op VWO en PABO, als ik zie wat “afgestudeerden” van nu er van bakken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.