4

Zure melk

Posted by marbel on Friday 13/3/2009 in evil communications corrupt good manners, Internet/computers, Nieuws |

Even een linkje naar een post van Steeph op Sargasso waar ik me helemaal in kan vinden, over het uitmelken van de Buma/Stemra’s van deze wereld (n.a.v. dat idiote vonnis waarbij een bedrijf dat werknemers naar iPods laat luisteren moet betalen). Eén van de redenen waarom ikzelf tegenwoordig een grijze ipv een witte raaf ben. Hij brengt ook nog eens een aanvullend punt onder de aandacht:

Even voor de goede orde. Ik betaal heel bewust voor producten van artiesten die ik goed vind. Zo krijgen zij waar ze recht op hebben. Maar als de hele industrie (opletten artiesten!) alle mogelijke kanalen gaat lopen uitmelken (bijdrage voor de lege cd’s, bijdrage voor de MP3 speler, bijdrage van mijn werkgever, bijdrage van de radio, etc…..) dan haak ik af.
Waarom? Omdat mijn geld dan vervolgens gespreid wordt over alle artiesten. En dat wil ik niet. Ik wil namelijk alleen betalen voor artiesten die ik goed vind. Dat heet gewoon marktwerking. Ik ga geen kneusjes subsidiëren via de Buma/Stemra.

 

4 Comments

 • Niklas says:

  Destijds heb ik me er erg kwaad om gemaakt dat ik “rechten” zou moeten betalen op LEGE audio-cassettes, voor de mogelijkheid om er muziek van anderen op te kopiëren, terwijl ik ze alleen gebruikte om mijn eigen, zelfgemaakte computerprogramma’s op op te slaan! Niemand die mij mijn rechten daarvoor betaalde…!

 • Robbert says:

  Ik snap wat je bedoelt. Het overgrote merendeel van mijn CD’s is van bands die nog nooit een cent van Buma/Stemra of RIAA of aanverwante organisaties hebben gekregen.
  De DVD’s gebruik ik voor backups, mijn linux installaties en legaal gedownloade software (zodat ik de installatie kopie niet op de HDD hoef te bewaren).
  Mijn iPod staat voor 80% vol met gratis podcasts.
  Verder staat mijn volume echt niet hard genoeg om van delen van muziek (of in mijn geval dus gesproken woord) te spreken.
  Enig idee wat de NS en de busdiensten gaan doen met al die iPod dragende mensen waarvoor ze dus gelden verschuldigd zijn?

 • marbel says:

  Ik download films die ik gewoon thuis op dvd heb omdat er ofwel een regiocode opstaat die niet geaccepteerd wordt door alle dvd spelers hier, ofwel een kwartier reclame die ik niet kan omzeilen als ik de legale dvd gebruik. Om nog maar niet te spreken van die gruwelijk lawaaierige anti-diefstalreclame die alleen op LEGAAL GEKOCHTE dvd’s staat.

  En inderdaad, ik betaal ook copyright op de lege mediadragers waar ik mijn eigen materiaal op brandt, mijn backups, mijn foto’s, mijn familiefilmpjes. Zoals gezegd, ik ben langzaam van een witte in een grijze raaf veranderd omdat ik steeds bozer werd om al dat soort dingen.

  Ik heb wel eens gehoord dat je als zzp’er of freelancer altijd moet ontkennen naar de radio te luisteren tijdens je werk of naar een cd, ook als je thuiswerkt. Dan moet je over de zelf-gekochte cd’s die je in je ‘werkuren’ luistert ook weer een extra bijdrage betalen. Als je alleen luistert als je niet werkt dan is het gewoon je eigen privé muziek.

 • Niek says:

  Hier word ik heeeeeeeel erg moe van.
  En die antipiraterijreclames op de koop DVD’s alleen al zijn een reden om het in de illegaliteit te zoeken. Stomkoppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.