3

Media, toonzetting en beeldvorming

Posted by marbel on Wednesday 4/3/2009 in evil communications corrupt good manners, Internationaal, Nieuws |

Ik ben vaak zwaar teleurgesteld door de eenzijdige beeldvorming waar onze media actief aan meehelpen. Ik heb daar in een eerdere post al eens over geschreven. Als er iets is waar internet de gezonde nieuwsgierige bij helpt, dan is het beter geïnformeerd worden over allerlei zaken – en dan dus vaak teleurgesteld raken in hoe het in onze media naar voren wordt gebracht.

Maar soms is het nog een stukje erger dan eenzijdig, soms is het echt actief oneerlijk, meestal om het sensationeler te laten klinken. Blijkbaar is het niet erg dat dat dan bijdraagt aan de angst waar Wilders en consorten hun groeiende aanhang aan te danken hebben, maar ik krijg er acuut kramp in de toch al kromme tenen van.

Bijvoorbeeld een kop op nu.nl: “Iran bedreigt Israel”. Als je dan geïnteresseerd het stuk leest (Ahmadinejad zal wel weer eens iets raars geroepen hebben en Memri zal het wel weer eens onzorgvuldig vertaald hebben denk ik dan), blijkt dat een of andere hooggeplaatste functionaris heeft gezegd dat Iran nu raketten heeft die Israel kunnen bereiken zodat ze terug kunnen vechten als Israel ze aanvalt. Dat is NIET hetzelfde als Iran bedreigt Israel, zeker niet als je weet dat Israel diverse keren heeft geïnsinueerd dat ze zullen gaan bombarderen (zoals ze eerder al bij Syria deden) als vermoeden dat er iets gebeurd dat ze niet willen. Waarschuwen dat je niet zonder consequenties aangevallen kan worden lijkt me in dat geval niet meer dan normaal.

 

3 Comments

 • Niek says:

  Heel erg storend. Ik zag de kop ook en ben er langs gefietst met als er echt iets gaat gebeuren dan ga ik me er meer in verdiepen. Als ik jou nu lees en zie waar het over ging, krijg ik ook accuut braakneigingen.
  De media is ziek en al heel lang. Hoe is het toch mogelijk?

 • Richtsje says:

  Wat je zegt. Het valt me al op dat veel kranten ook, die ik vroeger waardeerde, meer en meer op telegraaftoontje mededelen hoe het zit. Van een kennisje weet ik dat er koppenplakkers zitten die toonzetten op een manier die ook de journalisten al niet lekker zit, maar de inhouden van de artikelen zijn ook erg sfeerbepalend. Maar goed dat we internet hebben en zelf nog kunnen denken…

 • marbel says:

  Sommige mensen gebruiken internet om zich te informeren, en daarvan denkt maar een deel kritisch na ben ik bang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2023 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.