0

Anna Boom – Judith Koelemeijer

Posted by marbel on Wednesday 4/3/2009 in Lezen |

Eigenlijk is dit een verromantiseerde biografie. Niet verromantiseerd omdat er dingen bij werden verzonnen (het is gebaseerd op dagboeken, brieven en heel veel interviews met de nu 89-jarige Anna Boom) maar omdat het geschreven is als een verhaal, niet als een stapel feiten. Wat kunnen sommige mensen toch veel meemaken!

Anna groeit op in pensions terwijl haar moeder haar heel Europa doorsjouwt. Op haar 22e, als moeder begin tweede wereldoorlog weer naar Amsterdam is verhuisd, wil ze terug naar Boedapest waar haar verliefde getrouwde minnaar op haar wacht. Haar opvoeding schoot op het cognitieve vlak misschien wat tekort door al dat geereis, maar in dingen voor elkaar krijgen is ze een meester geworden. Een van die mensen die overal op afstappen en alles voor elkaar lijken te krijgen, dit keer dus ook een uitreis/inreisvisum naar Hongarije. Vervolgens stapt ze in haar eentje op de trein naar Boedapest in het volste vertrouwen dat ze zich daar wel zal redden.

Hoe dat gaat, in Hongarije in de tweede wereldoorlog, leest als een spannende avonturenroman. Ze helpt Wallenberg, ontsnapt ternauwernood aan de dood en ziet dingen die ervoor zorgen dat ze de jaren erna nooit meer aan de oorlog terug wil denken. Maar na de oorlog blijft de onrust. Er valt altijd meer te zien en meer te beleven. Van bijna-diplomatenvrouw in Praag tot ex-pat in Bombay en huisvrouw in Z├╝rich blijft Anna proberen haar verwachtingen en die van haar omgeving een beetje aan elkaar aan te passen, maar er blijft altijd meer te zien en meer te doen.

Heerlijk leesbaar boek, fascinerend mens en uiteindelijk ook nog romantisch.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.