2

The first Law Trilogy – Joe Abercrombie

Posted by marbel on Monday 2/3/2009 in Lezen |

Als mijn vampier-romances chicklit zijn dan is dit dicklit. Doet me qua stijl een beetje aan Leibner denken, ook wat ‘staccato’ geschreven maar iets zwartgalliger en complexer met af en toe een stukje onderkoelde Britse humor. Britlit? En wat meer sex dan bij Leibner, maar dat is meer een teken van de tijd. Waarbij ik me afvraag of het gebrek aan voorspel dan weer een verschil tussen dicklit en chicklit is.

Het duurde bij mij wel 200 bladzijdes voor ik echt in het boek zat, omdat er in het begin redelijk vaak geswitched wordt tussen een aantal hoofdpersonen en het lang duurt voordat ze allemaal een beetje in je hoofd zitten. Daarna wordt het spannender, ook al omdat niemand te vertrouwen is en de gebeurtenissen niet te voorspellen zijn. Tim zat er sneller in, maar die waardeert de Britse humor ook meer dan ik.

De hoofdpersonen zijn Logan, een Noordse krijger die tijdens de strijd tegen ‘flatheads’, vijandige mensachtige beesten, zijn makkers kwijtraakt en uiteindelijk terecht komt bij Bayaz, de eerste magiër. Bayaz heeft wilde plannen en langzamerhand komen we erachter wat er op de achtergrond en uit het verleden allemaal speelt en wat Bayaz wil bereiken. Onderwijl wordt er veel gereisd en pikken we ook een paar andere hoofdpersonen op. Eerst Ferro, een wraakzuchtige en bijna onverslaanbare ontsnapte slavin die vooral gemotiveerd wordt door haat tegen de Gurkish die haar volk hebben veroverd en haar tot slaaf hebben gemaakt. Daarna Jezal, een rijke nietsnut van adelijke geboorte die nooit ergens voor heeft hoeven werken of zich ergens voor heeft moeten inspannen.

Andere hoofdpersonen zijn Glokta, een inquisiteur die vroeger ook een stoere edelman was maar die gevangen werd genomen en twee jaar werd gemarteld. Nu is hij zwaar invalide en martelt hij zelf ter meerdere eer en glorie van het vaderland. Zijn vroegere vriend, West, heeft het moeilijk in het leger omdat hij van gewone komaf is, maar weet door zijn competentie toch carriëre te maken. Maar of dat genoeg is als er echt oorlog komt…?

De Noordmannen hebben tot ieders verbazing een koning, en dan gelijk een met ambitie – en wat magische hulp. De Gurkish blijken al jaren bezig te zijn geweest met veroveringsplannen en vallen het rijk op alle fronten aan. Op de achtergrond woedt een eeuwenoude vete tussen magiërs en ondertussen wordt er op allerlei fronten politiek gekonkelt door mensen die hun eigen doelstellingen nastreven omdat het algemeen belang door niemand als echte prioriteit wordt gezien.

Het is een grimmig boek, maar wel spannend. De karakters worden goed uitgebouwd (al vind ik dat de veranderingen bij Logan wat te rap gaan op het einde), niets en niemand is helemaal goed of helemaal slecht. Het leven is oneerlijk, maar je moet ervan maken wat je kunt.

 

2 Comments

  • Richtsje says:

    Tja, ieder zijn smaak 😉
    Ik hou wel van wat geweld, maar om over te stappen naar vampierwerk trekt me toch minder!

  • marbel says:

    Niet verder vertellen, maar vampiers zijn vaak wat vroeger Arabische sheiks waren, romatische helden die alleen door Echte liefde konden worden betoverd 😉

    Al hou ik meer van vampieren en dergelijke in een spannend actieverhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.