0

The boy in the Striped Pyjama – John Boyne

Posted by marbel on Tuesday 17/2/2009 in Lezen |

De hoofdpersoon van het boek is de 9-jarige Bruno en we zien bijna alles vanuit zijn standpunt. Hij woont als gelukkig jochie in Berlijn tot ze voor het werk van zijn vader moeten verhuizen. In het nieuwe huis zijn geen andere kinderen om mee te spelen maar in de verte wel mensen in gestreepte pyjama’s achter een hoog hek. Hij mag er niet komen, maar gaat op een dag op ontdekkingstocht en ontmoet een jochie achter het hek dat precies even oud is als hij, Shmuel. De jongens worden vrienden, in het geheim, tot Bruno op een dag mee gaat helpen om Shmuels vader te vinden en in plaats daarvan een tragische afloop van het verhaal tegenkomt.

Ik kocht het boek omdat ik dacht dat het voor mijn tienjarige zoon misschien een goed boek was om eens meer na te denken over WW2 en alle gebeurtenissen en verschrikkingen. De recente geschiedenis persoonlijker maken door het te lezen vanuit een perspectief waar hij zich makkelijker mee kan verenigen. Het dagboek van Anne Frank staat ook nog op het programma, voor volgend jaar of zo.

Dit boek doet het voor mij eigenlijk niet. De zinspelingen (Out-With heet het nieuwe huis, zijn vader is daar door de Fury heengestuurd, etc.) snapt een kind niet, daarvoor moet je al goed weten wat er aan de hand is en daarvoor wordt er ook te vaak gezinspeeld op thema’s die alleen een ouder iemand goed oppakt (moeder drinkt, affaire, ruzie tussen vader en oma vanwege positie in de oorlog). Tegelijkertijd is het perspectief van Bruno eigenlijk *te* simplistisch. Zelfs een niet al te slim jochie van 9 moet meer zien en snappen dan Bruno doet. Het taalgebruik is ook erg eenvoudig.

Veel mensen vinden dit een heel goed boek, maar voor mij is het dus vooral een ‘net niet’ boek.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.