4

Boeken

Posted by marbel on Monday 9/2/2009 in Lezen |

Ik heb al tijden geen review meer geschreven terwijl ik in die tijd natuurlijk wel gelezen heb. Om jullie een lange lijst met alleen maar reviews te besparen is een kleine samenvatting misschien handiger.

Ik heb 4 relatief oude Engelse doctor Who pockets gelezen. ‘Ghost Ship’ van Keith Topping, ‘Deep Blue’ van Mark Morris en twee van Peter Darvill-Evans (‘Asylum’ & ‘Independence Day’). Meestal vind ik boeken fijner dan tv series, maar in dit geval spreekt de serie me toch stukken beter aan. De boeken zijn me te langzaam, te omslachtig, niet persoonlijk genoeg. De karakters gaan nooit leven en het maakt me eigenlijk niet zo uit hoe het afloopt, dus dat is geen goede zaak. Gelukkig heb ik ze heel goedkoop tweedehands aangeschaft en we hebben hier in Haarlem tot de 25e een actie om zoveel mogelijk Engelstalige boeken voor Zimbabwe te verzamelen (daar zijn boeken onbetaalbaar). Ze gaan dus naar het goede doel.

Ik heb ‘Dreamsongs’ van George R.R. Martin gelezen en dat krijgen ze niet in Africa. Het is een bundel korte verhalen met lange beschrijvingen van de auteur over wanneer en waarom hij ze geschreven heeft en in welk verband we alles moeten zien. Ik hou niet zo van korte verhalen dus het duurde wat lang voordat ik er ‘in’ zat, maar de verhalen leken wel steeds beter te worden en op het eind was mijn enige kritiekpuntje het kolossale formaat wat lezen bemoeilijkte. Voor liefhebbers van alle sf, fantasy en horror.

‘Teheran, een zwanezang’
van F. Springer was grappig om te lezen. Hoewel het een geheel fictief boek is over een schrijver die zogenaam de biografie van de Shah in Teheran komt schrijven ten tijde van de revolutie, was de schrijver zelf diplomaat en rond die tijd in Teheran. Het weerspiegelt dus ergens toch de realiteit van die omgeving in zulke turbulente tijden en dat maakt het lezen interessanter. Hij schrijft ook wel prettig, als is het mij soms te populair en te zowel te schetsend als te schertsend. Daarnaast merk je als je later wat gaat nadenken over het boek toch ook dat er wel een grote afstand was tussen de Westerlingen en de Iraanse bevolking, dat ze eigenlijk twee heel gescheiden werelden waren.

Tot Glorie der gerechtigheid’ van C.L. ten Cate heb ik ook tweedehands moeten aanschaffen omdat het niet meer gedrukt wordt. Na lezing van ‘het Pauperparadijs’ waar ik erg enthousiast over was, bleef ik geíntegreerd over een zinsnede ergens in het begin van het boek over dat haar boek begint als het brandmerken van mensen net is afgeschaft in Nederland. Ik had daar eigenlijk nooit over nagedacht, dat we ooit mensen brandmerkten – en zeker niet als een door de rechter opgelegde straf. Maar na lezing van dit wat droge boekje over de geschiedenis van brandmerken als lijfstraf in Nederland weet ik dat wij zelfs het allerlaatste Europese land waren dat het afschaften: in 1854 als strafmaatregel en in 1862 ook om slaven van een eigendomsmerk te voorzien. Ik ben eigenlijk nog steeds verbaasd.

‘Elisabeth de Flines – een onmogelijke liefde in de achttiende eeuw’ van Machiel Bosman is ook niet helemaal fictief. De schrijver is historicus en dit is een geromantiseerde interpretatie naar aanleiding van boedelbeschrijvingen, gerechtelijke stukken, notariële actes en rekeningen. Maar het is ook een spannend drama over Elisabeth en haar vader in een strijd om geld, macht en een vrije keus in de liefde. Fascinerend inkijkje in onze recente geschiedenis dat makkelijk leesbaar is en moeilijk weg te leggen.

Ik heb nog wel een paar boeken gelezen, maar weet niet meer welke en dit is al lang genoeg. Dat waren ook meer lekkere weglezers in series die ik al vaker beschreven heb hier, dus dan is het minder erg als ik het een keertje oversla 😉

 

4 Comments

 • Niek says:

  ‘Tot Glorie der gerechtigheid’ –> “bleef ik geíntegreerd over een zinsnede”
  Eh…… 😉

  Wat betreft de Doctor Who boeken heb ik zeer verschillende ervaringen. Sommigen zijn echt voor kinderen en voor volwassenen amper interessant terwijl andere boeken juist weer meer volwassenen geschikt zijn. De verhalen verschillen ook nogal van niveau wat betreft hoe boeiend ze op zich zijn. Maar ik ben het over het algemeen wel met je eens dat het vaak weghappertjes zijn en de serie bij lange na niet kan overtreffen.

  Korte verhalen van George R.R. Martin lijken mij wel aangenaam. Maar hele dikke boeken houd ik ook niet van omdat het zo rottig vasthoudt. Toch houd ik deze titel in het achterhoofd.

 • marbel says:

  ‘Geïntrigeerd door’ had dat moeten zijn Niek, het was al laat ;). Geïntegreerd ben ik volgens mij al redelijk…

  Bij het boek van Martin vond ik het frappant dat ik zijn hele lange autobiografische inleidingen ook erg leuk vond, meestal krijg ik daar snel genoeg van.

 • Maris says:

  Okay, ik heb dus nu twee titels die ik misschien kan lenen bij de bieb (de Springer en de Bosman). Ik moet ook maar eens mijn leeslog een nieuw leven inblazen… *meewarige zucht*

 • marbel says:

  Ik heb Random gevraagd of hij in de buurt komt komende maand, ander stuur ik de serie (het zijn 4 boeken) wel op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.