4

Het gaat zo slecht nog niet met de jeugd

Posted by marbel on Thursday 8/1/2009 in Nederland, to bender or to ignore |

Ik kwam toevallig op de jeugdmonitor terecht, bij de sectie gezondheid en welzijn voor de jaren 2004-2005.

De toename bij jeugdzorg en de meldingen van kindermishandelingen nemen toe. Dat is dus niet zo goed, maar ik weet niet zeker of dat echt meer mishandeling is of meer registratie. Als ik meer tijd had zou ik dat wel eens na willen kijken, maar het is denk ik zeker een aandachtsgebied.

Maar 94% van de kinderen is tevreden over de opvoeding, dus dat is geen slechte score. Wel een vreemde gezien de toename bij mishandeling, vandaar dat ik me afvraag of het een registratie-toename is.

Verder horen we overal altijd dat de jeugd te zwaar is en steeds dikker wordt. Maar volgens de landelijke jeugdmonitor gaat het juist de goede kant op: in 2004 had 85% van de 2-25 jarigen geen overgewicht en in 2007 86,9%. Van de jongeren *met* overgewicht had in 2004 3,8% te maken met ernstig overgewicht en in 2007 2,6%. Blijkbaar heeft de aandacht voor het probleem nut gehad.

 

4 Comments

 • Kisa says:

  I blijf verbaasd bij de hapjes die op school as ochtendtussendoortje meegegeven worden door ouders. Onze kroost neemt meestal een appel, rijstwafel met kaas, mandarijn of–als we echt ‘zonden’ vanwege gebrek aan tijd of boodschappen–een melkbiscuit. Maar heel veel kinderen hebben chips of zoete troep mee, tot en met een Twix (‘er zit een koek in, het is geen snoep!’).

  Wij geven ook geen sap of andere zoete drankjes in het eerste levensjaar (of langer, als dat lukt), alleen water voor de dorst. Met als resultaat dat onze kinderen water kiezen als ze echt dorst hebben. Sapjes zijn lekker, maar water is het allerlekkerst als je dorst hebt!

  Als je een beetje oplet met je kleine kinderen, denk ik dat er heel veel in het latere eetgedrag gestuurd kan worden. Het is echt een heel belangrijke fase.

 • marbel says:

  Ik doe ook wel eens een ‘fruitkick’ 😉 . Chips en zoet mag volgens mij niet eens naar school, op de 3 basisscholen die ik ken in ieder geval niet.

  Onze oudste lust alles en heeft dat altijd gedaan. Hij eet graag rauwkost (sla, tomaten, wortels), veel groente en lust graag water maar houdt niet van melk en kaas. Alleen in de pap of cruesli ‘s morgens.

  Onze middelste heeft een tijd bijna niets gelust, op pasta na. Maar omdat ze bij ons een ijsje krijgen als ze hun bord leeg eten heeft hij steeds meer groente leren eten en nu houdt hij NIET van rauwkost maar wel heel erg van spruitjes bijvoorbeeld. Alletwee zijn ze dol op dingen als rode kool met appeltjes. Hij drinkt ook graag drinkyoghurt of een beker melk, maar cruesli vind hij alleen droog lekker. Dus eten deze 2 bijna de hele winter havermoutpap als ontbijt. Daniel is ook de enige die brood op de ontbijtkoek of bij de aardappelen lekker vindt.

  De jongste zit nog erg in de ‘alleen pasta’ fase. Hij eet weinig groente en lust eigenlijk alleen appelmoes en komkommer maar laat zich door de verleiding van een ijsje toch wel overhalen om steeds meer groente te eten en ik ben best gehaaid in het verstoppen van groente in soepjes en sausjes. Hij houdt niet van melk en niet van pap en niet echt van cruesli, dus hij ontbijt met een bruine boterham met kaas. Zonder boter, want dat lust hij niet op brood.

  Ik geef ze af en toe chips of patat, of vlees met spek, omdat we vrij vetloos eten en kinderen een bepaalde hoeveelheid vet wel nodig hebben. En regelmatig vette worst op de boterhammen naar school. Verder probeer ik 2 keer per week vis te eten, ook vette vis, omdat dat gezond is. Maar echt rekening houden met de kinderen kan niet, omdat ze allemaal iets anders lekker vinden dus er is bij het gros van de maaltijden minstens 1 die het heerlijk vindt en minstens 1 die het vreselijk vindt.

  Wij eten dus redelijk gezond en mager, maar de kinderen snoepen wel tussendoor en eten vaak hele grote porties (meer dan voor 1 volwassen persoon wordt aangegeven). Ik heb dus het gevoel dat het ook te maken heeft met hoe actief de kinderen zijn, hoe bewegelijk. Mijne zijn niet heel erg buitenspeelderig, maar sporten wel en zijn enorm druk binnen, dus die verbranden alles gewoon weer 😉

 • Kisa says:

  Wij snoepen wel regelmatig hier hoor, en bakken koekjes en brownies en dergelijke. Dus helemaal anti-lekkers zijn we zeker niet. 🙂

  Iedereen heeft voorkeuren en dingen die ze vreselijk vies vinden. Bij onze oudste is dat spinazie. Bij mijn man is dat kaas. Bij mij is het drop ;). Die dingen hoeven ze echt niet te eten. Maar ik geloof wel dat als kleine kinderen veel variëteit ervaren in het eten in de eerste jaren, ze meer open staan voor gevariëerd eten later in het leven. Dat wil overigens niet zeggen dat ze alleseters worden; sommigen zijn nou eenmaal kieskeuriger.

  Bij onze basisschool mogen snoep en chips ook niet, maar ja. Toen de juf uit de klas van onze dochter iets over die Twix zei, kreeg ze de reactie die ik hierboven meldde. Wat doe je dan als juf? Hier, in ieder geval, wordt het gewoon getolereerd, ook met het uitdelen op de verjaardagen, wat ik jammer vindt. En wat leidt tot het uitdelen DOOR ONS van snoep met de verjaardag, want welk kind wil nou de enige zijn die geen snoep uitdeelt? Hebben we in groep 2 van de oudste geprobeerd, en dat doen we dus niet meer.

 • marbel says:

  Ja, meedoen is inderdaad de enige optie als je je kind niet buiten wilt laten sluiten, dus verjaardagen zijn bij ons ook wel snoepachtig. Maar ik heb ook wel eens een snibbige waarschuwing gehad toen onze oudste op zijn verjaardag fanta van me had meegekregen, want ze mogen geen drinken met koolzuur mee naar school. Wat ik wist, en wat ze nooit krijgen — maar ja, verjaardagslunch… 😉

  Ze drinken graag water en eten (op de jongste na, maar zo was de middelste ook op die leeftijd) goed en graag groente, dus ik maak me niet al te druk. Ze hebben een ‘sweet tooth’ allemaal en ik ben net overgestapt van ‘alleen om 4 uur snoepen’ (waar ze bij gingen pikken en daar heb ik helemaal een hekel aan) naar een pot die ik een keer per week vul en waar ze vrij uit mogen pakken. Ik hoop dat ze daardoor uiteindelijk minder dwangmatig worden in het snoepen, omdat er altijd iets is. Nu hebben ze soms al geen zin om ervoor naar beneden te lopen, dat is vooruitgang 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.