1

Volkswijsheden zijn niet altijd volkswaarheden

Posted by marbel on Friday 19/12/2008 in handig en verstandig, the unbearable lightness of being |

Onderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal van deze maand toont aan dat algemeen geaccepteerde stellingen best eens kritisch bekeken mogen worden:

 • Sugar makes kids hyperactive.
 • Suicides increase over the holidays.
 • Poinsettias are toxic.
 • You lose most of your body heat through your head.
 • Eating at night makes you fat.
 • You can cure a hangover with…
 • These beliefs are commonly accepted as true, not only by the general public, but also by many physicians. To the surprise of the authors, who are health services researchers with the Indiana University Center for Health Policy and Professionalism Research, the Regenstrief Institute, and Indiana Children’s Health Services Research, they found all six myths to be false or unsupported by medical research.

  Minstens 12 studies zijn er niet in geslaagd om verband aan te tonen tussen de suiker-inname van kinderen en hun gedrag, zelfs bij kinderen die daar gevoelig voor zouden moeten zijn. Er is wel verband aangetoont tussen of ouders denken dat hun kind suiker heeft gegeten en hoe ze het gedrag van hun kind beoordelen. Perceptie blijkt dus weer eens een niet te verwaarlozen factor te zijn.

  Zelfmoord blijkt vaker voor te komen als het warm en zonnig is, niet tijdens de feestdagen, hoe stressvol die voor veel mensen ook zijn.

  Dat kerstrozen giftig zouden zijn wist ik niet eens, maar dat blijkt niet erg te zijn aangezien ratten zelfs niet ziek werden als ze een portie binnenkregen die vergelijkbaar was met 500-600 bladeren voor een mens.

  De wetenschappers die deze zes mythes onderzochten denken de oorspong te hebben gevonden van het verhaal dat je de meeste lichaamswarmte via je hoofd verliest. Blijkbaar is er ooit een militair onderzoek geweest waarbij mensen in overlevingspakken voor de noordpool werden gestopt, zonder hoofdbedekking, waarbij het verlies aan lichaamswarmte werd gemeten. Daar verloren mensen inderdaad de meeste warmte via hun hoofd – maar dat was ook het enige blote stukje lijf!

  Dat je van ‘s nachts eten dikker wordt is volgens hen ook een mythe, maar dat ontkrachten ze (nmbm natuurlijk) niet even overtuigend. Vind ik trouwens ook wel logisch, want het verband lijkt mij eerder te liggen met hoeveel eten je verbrandt na consumptie – en als je lekker een paar uur gaat liggen dromen zul je minder verbranden dan wanneer je een paar uur op bent en beweegt. Het advies lijkt dus eerder te zijn dat je als je ‘s nachts eet ervoor moet zorgen dat je de calorieën weer kwijtraakt 😉 .

  Als je de kater eenmaal hebt is er weinig dat je kunt doen. Ze onderzochten een aantal huismiddeltjes, maar in mijn ervaring is het inderdaad beter om de kater te voorkomen of in ieder geval te verminderen door een paar glazen water te drinken voor je gaat slapen met drank op.

   

  1 Comment

  • Kisa says:

   Oh, dat over calorieën zou ik heel graag ontkracht willen zien. Het lijstje over manieren om die calorieën kwijt te raken, LOL. Jammer dat het niet in het Engels is, zou ik zonder meer op de eigen blog linken ;).

   Zelf merk ik dat als mijn voeten het maar warm hebben, heb ik het warm, en ik ben niet warm te krijgen als mijn voeten koud aanvoelen.

   En idd, ruime hoeveelheden water drinken tijdens en na drankconsumptie lijkt de beste manier om een kater te verzachten (in de zin van minder erg maken dan hij anders zou zijn….water binnenpompen ná een hevige kater levert niet zoveel op, misschien wél dat hij minder lang duurt).

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
  This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.