6

Sword of Truth series – Terry Goodkind

Posted by marbel on Monday 8/12/2008 in Lezen |

De afgeleide televisieserie heet Legend of the Seeker en ik moet eerlijk bekennen dat ik daar na een paar afleveringen niet meer naar kon kijken. Te zoet, te makkelijk, geen lagen of diepte, bordkartonnen karakters; kortom alle dingen die zo fout kunnen gaan in Fantasy waren overvloedig aanwezig.

Omdat ik het laatste boek van de serie een tijdje terug binnen had gekregen (Confessor) besloot ik de hele serie (11 boeken) nog eens te herlezen omdat ik in mijn hoofd had dat ze beter waren dan de serie. Hoewel ik daar nog steeds achter kan staan is het een erg lage drempel om te halen. Herlezen van de serie heeft bij mij in ieder geval één groot voordeel met zich meegebracht. Er komt namelijk weer ruimte in onze overlopende boekenkasten want dit zijn geen boeken die ik wil aanbevelen, uitlenen of herlezen.

Het verhaal is leuk bedacht en intrigeert wel. Maar zeker bij het achter elkaar lezen merk je hoe enorm er gepreekt wordt in de boeken. Bladzijdes vol over de normen en waarden die de hoofdpersonen uit willen dragen, vaak nog in herhaling ook. De karakters zijn niet logisch, niet consistent, en worden niet goed uitgewerkt. Er zijn teveel belangrijke personages gecreëerd die allemaal hun zegje moeten doen en die je allemaal een tijdje volgt in de boeken, maar daardoor verlies je interesse in de hoofdpersonen.

Maar de ergste fout is het gemak waarmee er inconsistent om wordt gegaan met karaktereigenschappen, met de wetten van magie daar, met de logische volgende stap voor een karakter – en iedere keer net niet zeggen wat de belangrijke ontdekking is en vervolgens ontvoerd worden of het zwijgen op worden gelegd. Het ene moment moet een onschuldig leven ten koste van alles worden gespaard, het volgende moment worden massa’s onschuldige slachtoffers door diezelfde mensen afgeschilderd als ‘colleteral damage’.

Een zesminnnetje wat mij betreft dus.

 

6 Comments

 • Nella says:

  Mij stoorde het einde nogal. Na bijna 11 boeken lang alles tot op de draad toe uitgesponnen te hebben. Geen kabel kwam langs of er kwam wel een kink in en in de laatste 30 pagina’s gaat ineens alles wel goed en hapklaps, het boek is afgelopen. Nog net geen Deus ex Machina maar het scheelt niet veel.

 • marbel says:

  Oh, inderdaad, en ook het gemak waarmee de losse draadjes in een paar zinnen werden afgewerkt. Maar ik was gewoon ook opgelucht dat het uit was 🙂

 • Raymond says:

  Boe! En ik wilde ze alle 11 pas kopen en lezen in 2009 en nu weet ik al dat ik het niks aan ga vinden 🙂

 • Niek says:

  Mijn neiging om deze boeken te lezen was al zeer klein door eerdere opmerkingen die ik hier en daar had gelezen. Jij sleept me over de drempel om ze werkelijk voor altijd naast me neer te leggen.

 • Niklas says:

  Nou, ik merk dat ik er niks aan gemist heb, dat ik er nog nooit van gehoord heb! Geef mij dan maar The Seeker van The Who: http://nl.youtube.com/watch?v=CR-ZAnil_Mw

 • marbel says:

  @Raymond: ik heb de hele serie goedkoop ter overname….
  @ Niklas: Ik ben traditioneel. Dit is mijn favoriete Who nummer 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.