6

Sintcadeau… moet dat nu zo?

Posted by marbel on Saturday 6/12/2008 in Nederland, Persoonlijk, tender gender |

Sinterklaas is bij ons al achter de rug, want wij vieren het ieder jaar strikt op 5 december: Scheelt een hoop geregel en beslis over handiger weekendmomenten.

Dit jaar lukte het me niet om echt de stad in te gaan en dingen uit te zoeken, maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden online. Bart Smit heeft dus een groot deel afgeleverd en over het algemeen zeer tot onze tevredenheid. Mooi op tijd, nette doos, ruime hoeveelheden inpakpapier er gratis bij. Maar soms zijn dingen in het echt toch anders dan je ze besteld.

Onze middelste zoon van 8 is een creatief dromertje die zijn mannetje wel staat in het fantasie-geweld van zijn broertjes maar die ook rustig urenlang kan tekenen of knutselen aan iets dat hij mooi vindt. Omdat hij ook heel visueel is ingesteld leek een cameraatje waarmee hij fotootjes en videootjes op zijn computer kon zetten en kon bewerken een leuk cadeau. Dit videojournaal leek hem dus op het lijf geschreven.

Maar bij ontvangst bleek dat de doos helemaal roze was met bloemetjes en meisjes erop, alles was voorzien van een groot logo ‘girltech’ en ook de software richt zich helemaal op meisjes. Ik vind dat dat duidelijker moet worden aangegeven op de site. Maar daarnaast vind ik het eigenlijk ook heel raar dat ze dat soort dingen zo onnodig in een door geslacht bepaald hoekje stoppen. Dat doen ze toch al snel vind ik: kookfornuisjes zijn alleen bestemd voor meisjes en datzelfde meisje moet niet te gek zijn op Spiderman – hoewel het voor meisjes makkelijker is om met jongensspeelgoed te spelen dan andersom.

Maar waarom maken ze niet meer dingen sekse-neutraal? Noemen ze dit ‘video tech’ en doen ze er wat variatie in decoratie bij, dat moet toch niet heel moeilijk zijn? Gelukkig zijn mijn oudste twee jongetjes niet bang om met ‘meisjes speelgoed’ te spelen – mijn jongste zoontje had het nooit meer aan durven raken uit angst gepest te worden.

Vanmorgen hadden we er op gerekend dat we uit konden slapen omdat de jongens zouden spelen met hun nieuwe speelgoed. De oudste had een robot gekregen waar hij heel erg blij mee was, de middelste had een online computerspel gekregen waar ze gisteren met zijn tweetjes nog heel lang mee hebben gespeeld. Tot onze verbazing konden we wel uitslapen, maar ontdekten we bij het opstaan dat ze de hele ochtend bezig waren geweest met het videojournaal, gezellig met zijn tweetjes fotootjes bewerkt en videootjes gemaakt (van o.a. de nieuwe robot). Wat nou, meisjesspeelgoed!

 

6 Comments

 • Ewoud says:

  Wij vierden het gisteren en ze lagen pas heel laat in bed. Ik hoopte dus op uitslapen, maar om 8 uur werd ik ruw gestoord door het openscheuren van zakken, het gepiep van apparaten, het gerammel van legoblokjes…
  Dank voor de tip: onze oudste dochter is binnenkort jarig en wil een camera.

 • Niek says:

  Absurd dat speelgoed zo in sexe wordt opgedeeld. Wordt dat gezeur op zo’n jonge leeftijd er al ingeramd. Heel erg treurig.

 • Ninia says:

  Maar de jochies trokken zich er gelukkig niks van aan. Leuke apotheose 🙂

 • Richtsje says:

  ‘t Zou hier gelijk in een hoek worden gesmeten denk ik, want roze of girl is uit den boze bij mijn jongens…
  Hier zijn de heren beide verwend met lego, lego en spellen: zeeslag en mastermind, jenga en darten. Ikzelf ook lekker verwend hoor, met ook lego en dvd’s (Jason Bourne en concert van Keane)!

 • Kisa says:

  Zelfs al vroeg is roze ‘uit’ bij de meisjes ook hoor. Al eind groep 4, bij 8 jarige leeftijd, merkten we dat de meiden uit de klas van onze dochter geen roze meer hoeften. Zwart, rood, grijs zijn allemaal ‘in’.

  Onze dochter heeft toevallig ook een fototoestel gekregen van de Sint, zilver met rood. Een gewoon Canon digitaal cameraatje van de Media Markt, en daar is ze heel blij mee.

 • marbel says:

  @Ewout: Ik was er vroeger dolblij mee geweest, zoiets als dit. Zeker omdat je er dagboekachtige dingen mee kunt maken 😉

  @Niek en Ninia: ben ik ook blij om, dat de oudste twee er niet heel vatbaar voor zijn. Bij de jongste merk ik hoe beperkend het is: na jarenlang dol zijn op Dora the Explorer (alledrie) moeten nu alle Dora spullen zijn kamer uit, omdat het voor meisjes is. Zucht.

  @Richtsje: tot mijn grote schande hadden Tim en ik nog onuitgepakte dingen liggen van vorige kerst die we nu nog maar eens hebben gegeven omdat we er toen wel blij mee waren 😉

  @Kisa: Het cameraatje zelf is paars met zilver, maar de bloemen…. Mijn middelste had onze oude digicamera, maar is die kwijtgeraakt. Een echte dure is hij nog niet waard, maar ik hoop dat hij hier toch meer mee gaat doen ook al omdat er videootjes mee kunnen worden gemaakt. Wie weet gaan ze ooit ook het blog dat ik voor ze heb gemaakt nog eens gebruiken 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.