3

Electronisch Patientendossier

Posted by marbel on Wednesday 12/11/2008 in Nederland, Nieuws, uitgedokterd |

Het klinkt zo mooi en zo handig, een patientendossier waardoor alle hulpdiensten snel weten waar ze op moeten letten bij je. Maar in de praktijk denk ik niet dat je er mee opschiet, zeker niet zoals het nu gaat. Mijn huisartsen (waar ik het meeste contact mee heb als ik ziek ben) hebben al dingen in de computer staan dus als ik een vervanger spreek, of de assistentie, of zelfs de huisartsenpost bij het ziekenhuis, hebben ze alle relevante informatie al bij de hand.

Als ik bij een specialist zou lopen, zou maar een klein deel daarvan relevant zijn en dat zou als alles goed gaat toch al in de verwijsbrief van de huisarts moeten staan. Mocht ik buitenshuis onverwachts bewusteloos raken dan gaan de hulpdiensten echt eerst het EPD niet opvragen: die gaan meteen behandelen en alle andere dingen zien ze later wel, als ik weer een beetje bij ben. Tegen die tijd kan ik het ze zelf ook vertellen natuurlijk.

De kans op misbruik en vergissingen is volgens mij vele malen groter. Ik wil niet dat iedereen maar in mijn dossier kan kijken en op kan vragen wat ik allemaal ooit gehad heb. Bij mij is het allemaal niet eens zo spannend, maar als je HIV hebt, depressies, STD’s, rare ongelukken, een drugsverleden, abortus of noem nog maar een aantal persoonlijke dingen op, wil je dan echt dat je geen controle hebt over wie dat allemaal in kan zien?

De brief van Klink heb ik nog niet gehad maar het bezwaarformulier kun je online ook vinden. Dat ga ik dus maar in vijfvoud uitprinten en voorzien van kopietjes van onze identiteitsbewijzen opsturen.

 

3 Comments

 • Niek says:

  O, jij hebt die brief ook niet gehad. Ik dacht dat ik de enige was.
  Het is misschien heel erg maar ik heb gewoonweg geen zin om me erin te verdiepen. Het zal allemaal wel, is mijn houding wat dit betreft.

 • Matthijs says:

  Ik ben principieel tegen opt-out systemen, dus ik ga me niet eens verdiepen in dat hele EPD, maar direct bezwaar aantekenen.

 • marbel says:

  Ik ben het met Matthijs eens. Ik vind het toch al heel zorgwekkend hoe onze privacy op alle fronten te grabbel wordt gegooid tegenwoordig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.