1

Stemmen in de US

Posted by marbel on Saturday 25/10/2008 in USA |

Nog anderhalve week en dan mogen de Amerikanen eindelijk stemmen. Hopelijk gaat het allemaal redelijk snel en soepel zodat de overgang naar de nieuwe president op 20 januari probleemloos verloopt. Maar het stemmen zelf is natuurlijk nog wel een beetje een probleem, zoals iedereen die de vorige US verkiezingen heeft gevolgd kan beamen.

Voor ons komt het vreemd over, al die problemen. Verkiezingsfraude loont bij onze coalitie-regeringen minder de moeite dan bij het Amerikaanse ‘alles of niets’ systeem, wij willen iedere Nederlander de kans geven om te stemmen dus er zijn geen pogingen om kiezersgroepen uit te sluiten, en je stem uitbrengen is een karweitje dat je makkelijk tussendoor kunt doen op de verkiezingsdag.

Wat niet iedereen helder voor ogen heeft is dat de Amerikanen niet op maar één ding stemmen, als ze op 4 november het stemhokje ingaan, maar op een hele trits. Daarom kunnen die wachtrijen ook zo enorm oplopen. Een van de bloggers die ik regelmatig lees heeft een biljet opgevraagd om vervroegd te kunnen stemmen. Daarmee kun je thuis alvast alles invullen in plaats van in het stemhokje. Hij heeft op het blog uitgelegd wat hij allemaal zou stemmen en waarom. Ik wist wel dat ze nog op veel meer dingen stemden, maar was toch nog verrast door de enorme waslijst.

 

Tags: ,

1 Comment

  • Niek says:

    Het blijft een bizar systeem van alles of niets. En ik las vandaag dat Bush al gestemd had. Hoe dat allemaal werkt, weet ik ook niet en ik vind het te veel moeite om me erin te verdiepen. Hopelijk geen gedoe zoals vorige keren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.