7

Hoe test je het kind van de rekening?

Posted by marbel on Friday 15/8/2008 in Nederland |

Ik las deze post over iemand die blij verteld een andere lesgeefbaan te hebben gevonden zodat ze kan stoppen met de bijlessen om de SAT score van studenten omhoog te helpen.

Zoals de meeste kijkers van televisieseries waar Amerikaanse highschools in voorkomen wel zullen weten is de SAT (scholastic aptitude test) een vrijwillig afgelegde test aan het eind van de middelbare school. De score daarvan speelt een rol in het toegelaten worden tot de universiteit van je keuze. Wie iets meer wil weten over hoe het Amerikaanse schoolsysteem werkt in vergelijking met het Nederlandse raad ik de speech aan die de US Ambassadrice een paar jaar terug in Universiteit Twente gaf, die is niet te lang en heel duidelijk.

Maar waar de blogpost vooral over gaat is hoe de schrijfster die SAT verfoeit omdat hij niet eerlijk is.

See, the SAT has nothing to do with academics. The SAT, as one of the trainers in my tutoring job informed us, tests you on how well you know the SAT.

Sure, they revamped it a few years ago, replacing the analogies with grammar questions and an essay. But the Educational Testing Service is a for-profit corporation, and their main objective is to make money. The more times students take the SAT, and the more copies of the official study guide they buy, the more money ETS makes. This means that they write the questions in such a way that you often have to know ahead of time what traps to watch out for and what kind of answers they want. There are many questions that students are very unlikely to answer correctly if they can’t afford the $800 for a class, the $2-3000 for tutoring, or even the $20 for the study guide.

Nu hebben we in Nederland ook een (eerdere) test om het niveau van een kind te bepalen, de Cito toets. Zelf heb ik daar ooit wel baat bij gehad trouwens; mijn middelbare schooladvies was mavo maar op grond van mijn cito-toets kon ik naar het VWO en daar heb ik de eerste drie jaar veel geld verdiend met mijn rapportcijfers 😉

Maar in die tijd was het niet een toets waar je voor kon oefenen. Ik heb nog ergens in mijn achterhoofd het idee hangen dat je dat eigenlijk zelfs niet mocht, dat het ook heel moeilijk was om aan trainingen te komen. Maar ik heb ook het idee dat dat tegenwoordig niet meer zo is.

Even googlen leverde me een stuk uit 2004 op waarin de SP haar bezorgdheid uit omdat het CITO nu officieel een oefendvd uitbrengt. Terecht wordt opgemerkt dat de tweedeling in de maatschappij versterkt wordt als bepaalde segmenten door extra oefenen een betere score krijgen. Datzelfde googlen gaf een lijst met commerciële produkten en trainers die blij vermelden dat met hun hulp kinderen inderdaad een stuk hoger scoorden.

Met drie kinderen op de lagere school kom ik de citotesten vaak tegen. Tegenwoordig testen ze in iedere klas drie keer per jaar en dat vind je in de rapporten terug. Maar toen ik voor de eerste keer een onderbouw Citotoets onder ogen kreeg schrok ik eigenlijk wel van het niveau.

Omdat de citotoets voor de lagere klassen geen ‘voorspellende waarde’ heeft en de eindtoets wel hoop ik dat toetsen voor groep 7 en 8 wat strenger worden beoordeeld en daardoor wat beter zijn. Daar kom ik binnenkort vanzelf achter, want mijn oudste zit nu in groep 7 en ik ben er nu achter dat het dus slim is om een oefenpakketje aan te schaffen. Maar ergens zit het me niet lekker, omdat ik genoeg groepen ken die dat niet zullen doen omdat ze het niet kunnen betalen of omdat ze het belang niet onderkennen, of de taal niet goed genoeg spreken om op de hoogte te zijn van dit soort mededelingen. Ik ben niet links genoeg om naar zoveel mogelijk nivellering te streven, maar kinderen moeten dezelfde kansen hebben vind ik, die moeten niet afhankelijk zijn van wat hun ouders kunnen betalen of begrijpen.

 

Tags:

7 Comments

 • ilse says:

  Goed verhaal!
  Mijn idee: schaf de hele Cito af. Leekrachten horen (!) goed opgeleide proffesionals te zijn die een kind op zijn of haar kunnen zouden moeten kunnen beoordelen door hen in de dagelijkse schoolpraktijk te observeren. Ik heb als schooldirecteur in Utrecht gestreden om kinderen op middelbare scholen toe gelaten te krijgen zonder dat wij een Cito-score konden aanleveren, maar die strijd ben ik altijd graag aangegaan!
  (overigens moet er dus wel wat veranderen op de Pabo’s…)

 • ilse says:

  euhm… ik heb ook ooit een vwo-advies gekregen… echt waar! en ik weet dus echt wel hoe je professionals schrijft… maar ja, ik heb ook de Pabo gedaan en daar hebben ze heel erg hun best gedaan om wat hersenscellen af te laten sterven…

 • Niek says:

  Wat zo jammer is, is dat men niet inziet dat die toets er is om de kinderen op het juiste niveau op het voortgezet onderwijs te krijgen zodat ze daar niet onnodig gefrustreerd hoeven te worden. Het is al vervelend genoeg die jaren met al die hormonen die door je lijf gieren. Een beetje ontspannen de schooltijd doorkomen is dan wel prettig. Door te oefenen en eventueel te hoog uit te komen, heb je meer kans op frustratie later op school. Onnodig en bijzonder dom ook.

 • marbel says:

  @Ilse: Afschaffen was ook mijn eerste reactie. Maar aan de andere kant zijn er ook kinderen die er baat bij hebben. Ik ben zelf een voorbeeld van een kind dat door de toets beter op haar plek is gekomen en ken nog wel wat meer gevallen waarin pas bij de CITO duidelijk was dat de onopvallende middenmotor (mootster eigenlijk, want het zijn vaak meisjes 😉 ) veel beter kon presteren en meer uitdaging aan kon. Dus het principe van een onpartijdige test kan ik me wel in vinden. Maar die zou veel minder zwaar moeten wegen. Op dit moment is de uitslag van de CITO eigenlijk de enige factor die meespeelt en bepalend voor acceptatie op de middelbare school. Dat zou volgens mij moeten veranderen.

  En zoals Matthijs kan beamen ben ik een hele matige speller, ondanks mijn VWO en ondanks mijn vele lezen. Ben dat altijd geweest en gebleven maar las vandaag dat dat heel goed kan komen omdat je verbale intelligentie en de hersenhelft die dat aanstuurt het beter doet dan je performale intelligentie. Ik zie dat ik mijn stukje ook nog even moet editen want daar zitten ook een paar vreselijke typo’s in 😉

  Het niveau van de Pabo’s mag inderdaad omhoog, maar diezelfde Pabo’s leveren ook geweldig goede leerkrachten op. Het is echt verbazingwekkend vind ik hoe groot de onderlinge verschillen zijn. Zouden degene die naar de SuperPabo gaan allemaal beter zijn?

  Zit jouw dochter trouwens ook in groep 7? Ga je oefenen? En geef je nu geen les meer?

 • marbel says:

  @Niek: het blijft moeilijk hoor, want het hangt ook van de persoonlijkheid van het kind af. De een functioneert beter in een omgeving waar hij of zij aangespoord wordt en op de tenen moet lopen, de ander is zo onzeker dat hij of zij veel gelukkig is op een niveau dat iets lager ligt dan wat diegene aan zou kunnen.

 • Anonymous says:

  Ik blijf voor afschaffen, maar er moet dan wel ‘iets anders’ zijn dat er inderdaad voor zorgt dat kinderen op de juiste plek terecht komen, want daar gaat nog wel eens wat mis. Mijn dochter gaat nu naar groep 6 en zit op de school waar ik vroeger directeur was, dus zij gaat in groep 8 geen eindtoets doen. Ze zal de komende 3 jaar in een en dezelfde groep zitten (Het is een Montessori-school) en de leerkracht(-en) van die groep zullen vast na die 3 jaar een goed vervolgadvies kunnen geven. Overigens wordt er eind groep 7 wel een kennis- en vaardighedentest van het Cito afgenomen en begin groep 8 een intelligentietest. Dit maakt samen met het advies van de leerkracht het eindadvies.
  Ik ga dus niet met haar oefenen. Dat zou ze trouwens ook niet pikken van me. Als ik ook maar een klein beetje in jufferig gedrag verval, zegt ze meteen: “Mam, we zijn hier niet op school!!)

  Ik geef geen les meer op basisscholen maar werk nu bij een it-bedrijf voor het basisonderwijs. Ik geef in de functie van onderwijsmedewerker nog wel les aan leerkrachten. En met heel veel plezier!
  Dat er zo’n groot verschil is tussen de kwaliteit van de leerkrachten vind ik een kritiekpunt aan de Pabo’s op zich. Maar je hebt gelijk: gelukkig lopen er in Nederland ook heel veel hele goed en gedreven leerkrachten rond!

 • marbel says:

  Ik heb ook op een montessori school gezeten vroeger 😉
  Voor mij was dat perfect, al was de juf niet erg onder de indruk, maar voor mijn zus was het funest. Bij montessori onderwijs is het nog veel belangrijker dat de leerkrachten goed zijn, omdat je nog meer moeite moet doen om de kinderen goed te beoordelen. Geven ze nog steeds geen cijfers?

  En eigenlijk gebruiken ze dus de ‘voorlopige entreetoets’ van het Cito (in groep 7) samen met de NIO en het schooladvies. Mijn montessorischool deed wel mee aan de landelijke cito (in 1974) maar dat was toen ongeveer de enige test volgens mij.

  Mijn schoonmoeder was ook directeur van een lagere school, in Engeland. Volgens Tim was het vooral heel vreemd als zijn moeder een feestje gaf en hij stiekem van boven gluurde naar leraren met een slokje op 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.