1

Hindernisrace

Posted by marbel on Friday 15/8/2008 in handig en verstandig, Persoonlijk |

“Het is weer voorbij, die mooie zomer” zong Gerard Cox al. Nu.nl meldt dat er de rest van de maand ook niet meer dan een paar fijne losse warme daagjes inzitten. Voor ons niet zo erg, want in deze regio zijn de scholen al weer begonnen en vandaag zit de eerste week er dus al op.

Op je blogje moet je eigenlijk niet van te voren melden dat je weggaat, tenzij je gelijk kunt melden dat er iemand anders in je huis zit. Het is immers niet zo heel moeilijk om achter de NAW gegevens van bloggers te komen dus dat zou neerkomen op een redelijk groot uithangbord “leeg huis”. Met de huidige penetratiegraad van het internet kunnen we er gevoegelijk vanuit gaan dat inbrekers ook blogjes volgen.

Nu zijn we toch niet heel ver of lang weggeweest. Een weekje op een mini-camping bij de boer, wat voor de kinderen helemaal geweldig was, en ook een weekje in een huisje in Noordweek, wat voor ons zo dichtbij is dat we zouden kunnen fietsen. Het verst was een dag naar ponypark Slagharen waar we met het hele gezin naartoe zijn geweest omdat mijn broer ons wilde trakteren voor zijn verjaardag.

Maar de andere dagen hebben we wel heel hard gewerkt, want we zijn bezig om ons huis te ‘ontclutteren’ (in ons tweetalige huishouden kweken we veel Dunglish ben ik bang). Ruimte en rust willen we, overzicht en handelbaarheid, orde in de chaos.

Een van de moeilijkste dingen voor ons is beslissen wat we echt nodig hebben en wat niet. Wat ga je echt nog gebruiken en wat heb je eigenlijk uit andere overwegingen? De dvd’s die je toch niet nog een keer gaat kijken en die nu in stapels naast het bed op de grond staan. De kleren die je hebt omdat de kleur zo mooi past maar die je eigenlijk niet mooi genoeg vindt zitten en dus alleen maar in de kast hebt hangen. De stapels dingen die je bewaart ‘voor het geval dat’ en die nu al jaren liggen te verstoffen en waarvan je eigenlijk inmiddels al vergeten bent dat je ze hebt – dus als je ze ooit nodig hebt koop je het toch elders. Meubilair dat ‘zonde is om weg te doen’ maar dat eigenlijk geen functie meer heeft in je huis. Dingen met een emotionele waarde die je niet weg kunt doen maar waar je eigenlijk genoeg vervanging voor hebt. Cadeau’s van mensen die je voor je gevoel niet weg kunt doen maar die niet zijn wat je zelf zou hebben uitgekozen. En natuurlijk de enorme stapel dingen waar je niet over wilt beslissen en die je dus opzij legt – op de hoop met andere zaken waar nog over moet worden beslist wat ermee moet gebeuren.

De woonkamer is nu helemaal op orde en dat moeten we angstvallig zo houden – want elk ding dat niet gelijk wordt weggeborgen verandert in een mum van tijd in een troepmagneet. De kringloopwinkel was wel weer erg blij met ons en we hoeven deze winter alweer geen kaarsen meer te kopen (je krijgt een kaars als je ze iets geeft). En ik heb nu eindelijk de strakke hoekbank waar ik al heel lang naar verlangde. Binnenzitten wordt een feest komende winter.

De keuken was een zware klus. Alle kastjes uitsoppen, de bakjes en borden en pannen en bestekzaken kritisch doornemen om te kijken wat je wilt houden en wat je eigenlijk niet gebruikt. Het leukste werk was alle kruiden en sausen en andere voorraden doorwerken en weggooien wat eigenlijk te oud was; dat schiep veel ruimte en vergde geen beslisinspanningen – al schrokken we wel van hoeveel er potjes achter in het kastje eigenlijk al jaren geleden geloosd hadden moeten worden.

De gang was ingewikkelder. Voor een smalle gang is het moeilijk om overzichtelijk jte blijven als er voor vijf personen jassen moeten hangen (minstens twee jassen per jaargetijde per persoon, een iets kouder jasje, een iets warmere jas, een bodywarmer, vestje voor als het shirtje inene te koud blijkt…). Zelfs met het naar zolder bergen van de jassen die echt een paar maanden niet zullen worden gebruikt hou je een flinke stapel over. Dan hebben we nog zaken als schoenen, sportspullen (gym, zwemmen, (rol)schaatsen), paraplu’s, spullen voor fiets en auto-onderhoud, petjes en mutsen, dassen, wanten, oorwarmers, fietshelmen, werktassen, schooltassen, etc. Kortom, een grote uitdaging.

We hebben het nu opgelost met een groot schoenenrek, een oude ladenkast in het portiek buiten waar het speelgoed en de kaplaarzen enzo inkunnen, twee kapstokken (één aan iedere kant) en een grote vakkenkast van Ikea (met van die vierkante vakken waar je dingen in kunt stoppen). Ter wille van de overzichtelijkheid hebben we de onderste twee rijen van vier vakken van decoratieve rieten manden voorzien waar je veel losse spullen in kwijt kunt. Staat mooi, is een hele grote stap vooruit in onze quest naar een altijd opgeruimd huis en we zijn nog helemaal hip ook. Er zit maar één nadeel aan kwamen we achter. Zoals onze jongste opmerkte: “mamma, de gang is nu wel netjes, maar waarom ruikt hij zo naar konijnehokken?”. Weet iemand hoe je die geur het beste wegkrijgt? Behalve door alle rieten manden door andere mandjes te vervangen natuurlijk.

De slaapkamer is nu zo netjes dat het echt opviel dat de vitrage niet meer mooi was – dus dat is nog even een onaf project. Onze werkkamer, waar de muren compleet bedekt zijn door overvloeiende planken vol boeken en waar ook onze bureau’s en pc’s staan, is een klus waar we nog erg tegenaan hikken maar die toch voor de herfst gedaan moet zijn. En dan hebben we ook nog drie kinderkamers. Die van de oudste hebben we als eerste aangepakt. Hij wilde graag een ruimteschip kamer. Het liefst had hij er de Tardis van gemaakt, maar dat gaat onze creatieve krachten te boven. De laatste vrije dagen van onze vakantie zijn besteed aan het bijelkaar zoeken van leuke spullen voor hem en het wegdoen wat niet meer nodig was (bijvoorbeeld de boekenkasten doorwerken om te kijken wat doorgeschoven kan worden naar de jongere broertjes). Daarna veel verven en ophangen. Metallic verf voor de muur is gruwelijk hard werken hebben we gemerkt. Maar het resultaat mag er zijn, dus de vakantie werd heel positief afgesloten>

 

Tags:

1 Comment

  • Niek says:

    Geweldige kamer. Die zou ik ook wel willen hebben. Werkelijk fantastisch.
    En wat knap dat jullie zo hebben kunnen ruimen. Ik ben er eentje van het moeilijke weggooien en ben dan ook blij met een makkelijke-weggooier samen te wonen. Vooral die dingen die nog wel eens handig kunnen zijn maar eigenlijk al jaren niets staan te doen, zijn de moeilijkere kwesties.
    Hihi @ kruiden, heel herkenbaar. Eens in de paar jaar doen wij ook zo’n ronde in de keukenkastjes. En altijd komen daar weer dingen uit die ver over datum zijn.
    Wat zullen jullie genieten van het opgeruimde huis. En nu maar zorgen dat het een tijdje zo kan blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.