0

Dode zee

Posted by marbel on Monday 23/6/2008 in groen, Nieuws |

Dat wist ik niet en daar schrik ik eigenlijk wel van:

Het ecosysteem van de Baltische Zee wordt bedreigd door een toenemend zuurstoftekort. Op een aantal plaatsen tussen de Baltische Staten, Zweden en Denemarken zijn zogeheten ‘marine dead zones’ ontstaan, plaatsen waar niets meer leeft omdat er geen zuurstof meer in het water zit.

Dat heeft het Wereld Natuur Fonds WWF maandag gemeld. Als de vorming van de dode zones doorgaat, kan het ecosysteem in de hele Baltische Zee instorten, stellen de natuurbeschermers.

De zones ontstaan vooral doordat het water vervuild raakt met kunstmest. Daarin zitten stoffen die algen snel doen groeien.
Zodra de algen doodgaan, zinken ze naar de bodem en bieden een thuis aan bacteriƫn die het zuurstofgehalte in het water aanzienlijk laten dalen.

Volgens het WWF zijn de dode zones in de wereld sinds 1995 toegenomen van 44 tot 169. Zeven daarvan bevinden zich in de Baltische Zee. De zones vormen bij elkaar een gebied dat twee keer zo groot is als Zweden.

Zonder dat ik meteen in een paniek schrik (daarvoor heb ik te vaak ‘hypes’ meegemaakt die achteraf niet bleken te kloppen) moet ik bekennen dat ik bij de nadelen van kunstmest nooit heb gedacht aan de ecologische gevolgen na het wegspoelen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2023 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.