1

Het zijn net mensen – Joris Luyendijk

Posted by marbel on Monday 14/4/2008 in Algemeen, Lezen, Nieuws |

Een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over het Midden-Oosten en waarom wij daar een bepaald beeld van hebben.

Joris Luyendijk heeft voor zijn studie sociologie een jaar in Egypte gewoond en wordt vooral op grond daarvan uitgezonden naar het Midden-Oosten als correspondent voor de de krant en het nieuws. In dit boek beschrijft hij de 5 jaar dat hij daar werkt (tot na de inval in Iraq in 2003) en hoe hij langzaam is gaan realiseren dat je als nieuwslezer een heel apart plaatje voorgeschoteld krijgt – maar dat dat eigenlijk ook niet goed anders kan. Aan de hand van makkelijk leesbaare anecdotes en voorbeelden neemt hij je mee naar de diverse brandhaarden en laat hij je flitsjes zien van de andere kant van het plaatje, van de maakbaarheid van het nieuws en van het feit dat het uiteindelijk voor het overgrote deel gaat over hele gewone mensen maar dat je die zelden ziet.

Ik moest tijdens het lezen heel erg denken aan mijn eigen ervaring met een situatie die in het nieuws heel anders leek dan ik hem had ervaren. Bij de kroning van Beatrix, op koniginnedag 1980, was ik in het centrum van Amsterdam. Daar ging ik altijd naar toe om koninginnedag te vieren en die kroning interesseerde me minder, die zou ik ‘s avonds wel op het nieuws zien. Ik wist dat er krakersprotesten waren, maar had daar in het centrum eigenlijk weinig van gemerkt. Één keer kwam ik in een straatje waar de ME en een aantal actievoerders de confrontatie aangingen, maar toen heb ik weer rechtsomkeerts gemaakt met mijn vriendin en ben gewoon gezellig verder gaan feestvieren. ‘s Avonds kwam ik thuis en keek ik naar het nieuws – en wist niet wat ik zag. Amsterdam centrum, waar ik de hele dag vrolijk had rondgehopst, leek wel een oorlogsgebied in die reportage. Terwijl ik wist dat dat maar een heel klein deel van het centrum geweest kon zijn en dat het overgrote deel nergens iets van had gemerkt zag het er op het Journaal uit alsof ik blij mocht zijn dat ik er zonder verwondingen uit had kunnen komen.

Op school had ik een paar jaar terug een project over nieuwsgaring gehad, bij maatschappijleer. Daarvan wist ik nog dat al het geschreven nieuws eigenlijk maar via 6 persagentschappen verspreid werd en het televisienieuws maar via één agentschap. De kranten lazen allemaal dezelfde nieuwsberichten en maakten daar vervolgens hun eigen verhaal van. We moesten bijvoorbeeld van alle grote kranten artikeltjes naast elkaar leggen die over eenzelfde gebeurtenis gingen, om zo te zien dat ze op dezelfde basisfeitjes gebaseerd waren maar dat de teneur toch heel anders kon zijn door de nadruk die gelegd werd of door de specifieke woordkeuze.

In dit boek beschrijft Joris op makkelijk leesbare en onderhoudende wijze eigenlijk die twee fenomenen. Uiteindelijk weet hij je vooral te laten zien hoe *weinig* we eigenlijk weten, zelfs als we ons erin proberen te verdiepen. Tegelijkertijd weet hij ook goed over te brengen dat het nieuws uiteindelijk maar een klein deel uitlicht van een situatie of van een gebied – en dat we moeten beseffen dat er achter dat karikatuur ook vooral gewone mensen schuilgaan.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.