0

Donatie perikelen

Posted by marbel on Thursday 10/4/2008 in Algemeen |

We weten allemaal dat er een tekort aan donoren is in Nederland. Net als veel andere mensen heb ik altijd gedacht dat dat mede kwam doordat je in Nederlands als donor specifiek aan moet geven dat je je organen wilt weggeven na je dood. De landen waar ze dat andersom doen, waar je dus specifiek aan moet geven dat je dat NIET wilt, hebben immers een veel groter aantal potentiƫle donoren.

Daarom is dit stuk van Kieran Healy interessant. Hij laat eerst de verschillen zien in potentiele donoren tussen landen met de verschillende systemen en dan zie je dat dat inderdaad een groot verschil is:

donorenoptinvsoptout.jpg

Maar vervolgens heeft hij een statistiekje waarbij vergeleken wordt hoeveel organen daadwerkelijk gebruikt worden en dan blijkt dat verschil vele malen kleiner te zijn. Er zijn dus duidelijk andere factoren van invloed. Deels kan het toegeschreven worden aan de overlijdensoorzaken schat ik in (bij een hoge verkeersveiligheid zullen meer mensen overlijden aan ziektes die het misschien onmogelijk maken om hun organen te hergebruiken), maar ik heb de tijd niet om dat voor de desbetreffende landen op te zoeken. Deels echter kan het waarschijnlijk ook toegeschreven worden aan de procedures eromheen. Als dat een gebied is waar je grote vooruitgang mee zou kunnen boeken lijkt me dat toch wel een studie waard, gezien de tijden dat mensen op vaak levensreddende transplantaties moeten wachten.

presumed-informed1.png

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.