5

Liever een vrouw dan een jood?

Posted by marbel on Wednesday 6/2/2008 in Nederland, Nieuws, Religie |

Via Ewout kwam ik bij dit mooie plaatje dat hoort bij het onderzoek in de Pers waar ik elders ook al over had gelezen. Wat is acceptabel voor een premier en wat niet? Dat 7 procent geen vrouw als premier wil zullen we maar op het conto van de SGP schrijven en dat 93% het prima vind geeft weer hoop. Niet dat dat betekent dat het sluimerende seksisme in Nederland verdwenen is, maar dat is een andere discussie.

Dat er nog steeds een kwart is dat een probleem zou hebben met een premier met een kleurtje verbaast me eerlijk gezegd, een acceptatie die ongeveer gelijk is aan het hebben van een afwijkende seksuele geaardheid. Maar die verbazing ligt dan misschien wel weer aan mijn politieke voorkeur: Aanhangers van Groen Links en D66 waren het tolerantst.

Waar ik me nog het meest over heb verbaasd is dat bijna de helft van de mensen een probleem zou hebben met een Joodse premier. Dat zijn dan vooral de 65 plussers lees ik in de beschrijving van het onderzoek. Hebben die een heel ander beeld bij Joods? Zien die de niet-geïntegreerde orthodoxe Joden voor zich? Maar streng christelijk is nog minder geaccepteerd dus het zal niet (alleen) te maken hebben met een tegenzin voor fundamentalistische monotheïsten. Ik kan me niet voorstellen dat iemand bezwaar zou hebben tegen premier Cohen zonder evenveel problemen te hebben met een andere pvda-er als premier.

februari_grafiekkeuzespremier.jpg

 

5 Comments

 • peter says:

  De enige vrouw die aspiraties heeft om premier te worden, voor zover ik weet, is Rita Verdonk. Wat mij betreft, liever iemand die ouder is dan 70 jaar.

 • Firsa says:

  Afhankelijk van hoe de vraagstelling is geweest kun je uit dit plaatje m.i. niet concluderen dat mensen problemen hebben met een kleurtje. Er staan namelijk nationaliteiten genoemd, en dan denk ik niet aan gekleurde mensen, maar mensen die zichzelf (al dan niet terecht) meer identificeren met het land van herkomst dan met Nederland. Ik zou het inderdaad erg raar vinden als iemand die zichzelf Turk of Marokkaan noemt hier aan de macht zou komen. Net zo raar zou ik het vinden als een Amerikaan, Zweed of Belg MP zou worden in Nederland. Of andersom: een Nederlander als machthebber in een ander land. Iemand die zich Nederlander voelt en die het beste zal voorhebben met Nederland mag van mij MP worden, ongeacht kleur, geslacht, geaardheid of geloof (zolang deze zaken voor die persoon zelf niet overheersend zijn).

 • marbel says:

  @ peter: Oh, ouder dan 70 is een van de weinige dingen op het lijstje waar ik ook een probleem mee zou hebben. Uiterlijk met 75 met pensioen is ook wel iets waar ik me in kan vinden, dat hangt vast samen.

  @ Firsa; Ja, dat is waar, maar als je een andere nationaliteit hebt *mag* je volgens mij niet eens premier worden. Tim mag niet eens stemmen.
  Dus ik heb het gelezen als ‘afkomst’, niet als huidige enige nationaliteit. Met dubbele nationaliteiten heb ik geen moeite; ik heb drie kinderen en hou van alledrie evenveel dus ik geloof best in loyaliteiten naar meer dan 1 entiteit 😉

 • peter says:

  Waaruit bestaat het werk van een kabinet? De brokken van het vorige kabinet opruimen, en dan vol elan nieuwe brokken gaan maken. Dat heet daadkracht. De lui die zich het sterkst profileren met hun dadendrang komen aan de macht. De relatief jonge honden.

  Ik denk dat het land gebaad is bij wat minder daadkracht. Goed bestuur in plaats van revolutionaire plannen. Doordachtheid, overweging, oog voor de lange termijn, in plaats van waan van de dag, punten scoren bij de kiezer.

  Doe mij maar een 70-plusser. Zoiemand als Max van der Stoel. Die hoeft zichzelf niet te bewijzen.

 • marbel says:

  De jonge honden vol daadkracht moeten in de oppositie wat mij betreft, alles lekker wakker en alert houden. Dan mag het beleid uitgevoerd worden door de iets rijpere generatie die vervolgens de schatten aan ervaring als adviseur ter beschikking kunnen stellen.

  Natuurlijk is dat een schets, een model, en zijn er altijd individuen die erbuiten vallen. Maar zelfs een Max van der Stoel zou ik niet als premier willen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.