Stemadvies

Posted by marbel on Thursday 26/10/2006 in Nederland, Nieuws |

Ik ben lid van D66 en stem al jaren op ze omdat hun standpunten gewoon het meeste overeenkomen met mijn eigen standpunten. Dit jaar ben ik geneigd om ervan af te wijken. Ten eerste omdat ik erg teleurgesteld ben in de kabinetsdeelname en het feit dat D66 voor mij al eerder dwars had moeten liggen. Ten tweede omdat ik meer van de Lousewies dan de Alexander ben.

Maar de allerbelangrijkste reden voor mij om af te wijken is dat ik misschien strategisch wil gaan stemmen. Als het CDA de grootste partij wordt mag JP weer proberen een meerderheid te vormen. Dat wil hij liefst met de VVD en dat betekent dat het Verdonkbeleid beloond wordt – voor mij onaanvaardbaar. Verder vind ik JP gewoon een slechte kabinetsbaas. Hij geeft geen leiding, heeft geen overwicht, weet niet wanneer hij met de vuist op tafel moet slaan en dwars moet gaan liggen.

Als je niet wilt dat het CDA mag beginnen met proberen een regering te formeren dan moet je ervoor zorgen dat de concurrentie een kans krijgt. Dat betekent concreet dat je dan moet willen dat de PvdA de grootste partij wordt. De andere partijen zijn niet groot genoeg om een kans te hebben.

Ik ben dus voorlopig geneigd om PvdA te gaan stemmen dit jaar, voor het eerst van mijn leven, terwijl er in hun programma ook veel punten zitten waar ik het niet mee eens ben – maar minder dan bij CDA en VVD.

Toch kon ik het vandaag niet laten om eens te kijken bij de stemwijzer wat er uit kwam. Als diverse fractieleiders verrast worden door de uitslag ben ik misschien ook wel meer in een andere richting gegleden dan ik dacht, politiek gezien… En er zijn nu zelfs twee kieswijzers want Trouw en VU Amsterdam hebben een alternatieve gelanceerd met meer nadruk op je oordeel over het kabinet van de afgelopen drie jaar. Dus maar weer eens gekeken wat er uit kwam…

\"stemwijzer

—————————————-

\"uitslag

 

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.