Sharia in Nederland

Posted by marbel on Friday 15/9/2006 in Nederland, Nieuws, Religie |

Tegenwoordig lijkt de Nederlandse band met het water veelal te bestaan uit het veroorzaken van stormen in een glas water en dit is daar weer een uitstekend voorbeeld van.

Donner had gewoon groot gelijk met wat hij zei: als het overgrote deel van Nederland voor invoering van de sharia zou zijn dan zou hij toch moeten worden ingevoerd – behalve daar waar de Sharia strijdig is met de verdragen waar onze nationale wetgeving aan moet voldoen. Met dat laatste bedoel ik dan vooral de Europese richtlijnen, die er bijvoorbeeld voor gezorgd hebben dat de Engelsen al bijna zes jaar homoseksuelen in hun leger toe moeten laten ook al wilde de Engelse regering dat zelf niet.

Fundamentalistische partijen willen *altijd* dat hun radicale ideologie leidend wordt voor het hele land. Als die ideologie religieus is willen ze dus dat hun geloof en de daarbijbehorende regels in de wetgeving worden vastgelegd. Als je bij bijvoorbeeld de SGP kijkt (niet op zondag, dan is hun site dicht) naar hun algemene uitleg, staat daar:

De partij heeft als grondslag de Bijbel. In artikel twee tot en met zeven van de Nederlandse Geloofsbelijdenis is dat omschreven. Zij onderschrijft de Drie Formulieren van Enigheid helemaal en zonder voorwaarden, zoals deze zijn vastgesteld op de Nationale Synode, gehouden in Dordrecht in 1618 en 1619. De SGP belijdt het volledige gezag van Gods Woord over alle terreinen van het leven en daarom ook over het terrein van het politieke en maatschappelijke leven zoals dat beschreven staat in het Programma van Beginselen.

Zowel de Nederlandse bevolking als de SGP weten echter dat de kans dat dat gebeurt praktisch nihil is, omdat een radikaal fundamentalistische partij nooit een meerderheid krijgt die groot genoeg is om dit in de praktijk te brengen. En blijkbaar is het voor veel mensen Groot Nieuws, maar moslims zijn net gewone mensen; het overgrote deel zit helemaal niet te wachten op een groep fundamentalisten die ze de wet voorschrijft. Om nog maar te zwijgen over het feit dat “De Sharia” aan evenveel interpretaties onderhevig is als “De Bijbel”, waar bijvoorbeeld de katholieken uit leren dat doodsstraf fout is en de SGP uit haalt dat de doodsstraf weer ingevoerd zou moeten worden.

Voor de mensen die toch nog angstig zijn is het misschien een goed idee om een aantal stukken te lezen die Maurits Berger voor het Netherlands Institute for International Relations Clingendael heeft gepubliceerd.

Verder ben ik het al heel lang helemaal eens met wat Brechtje schrijft: al die extremisten een politieke uitlaatklep geven is uiteindelijk vele malen verstandiger. Ze noemt Libanon en Ierland al, waar de terroristen door hun politieke betrokkenheid praktischer moesten worden – en dus minder radikaal. Zelf heb ik ook Hamas voor ogen, dat door het winnen van de verkiezingen in Gaza inene echt moest gaan regeren in plaats van op lokaal niveau diensten te verlenen en verder alle extreme standpunten na te streven. Ondanks de enorme tegenwerking op internationaal niveau zag je toch ook al een stuk matiging in hun optreden komen. Veel mensen denken dat dat de reden is dat de extremistische poot, die buiten het land zat en dus niet mee ging in de politieke matiging, voor incidenten begon te zorgen om de boek te polariseren. Ik blijf het doodzonde vinden dat de kans met Hamas gemist lijkt te gaan worden door haantjesgedrag, maar dat is een andere post.

Laat er dus maar een politieke moslimpartij komen – liefst zelfs een paar politieke moslimpartijen! En dan mag er best eentje streven naar het invoeren van de Sharia – dat krijgen ze toch niet voor elkaar.

 

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.