Hoofddoek symbool van vrouwenonderdrukking?

Posted by marbel on Tuesday 25/4/2006 in Religie |

Die stelling krijg ik regelmatig te horen van mensen, vaak als ze me uit willen leggen waarom ze vinden dat hoofddoekjes in bepaalde beroepen niet kunnen. Ik ben het er zelf niet mee eens. Moslima’s zonder hoofddoek zijn volgens mij over het algemeen vrijer en geëmancipeerder, en de hoofddoek wordt binnen sommige deelgroepen opgelegd en is dus geen eigen keuze. Maar er zijn ook hele vrije en geëmancipeerde moslima’s MET hoofddoek en de vrouwen die onder dwang een hoofddoek dragen zijn juist meer gebaat bij een stuk onafhankelijkheid – en dat begint toch met economische onafhankelijkheid en dus met opleidinge en baan. In dat verband wil ik het volgende stukje eens laten lezen, uit een interview met minister Peijs van Verkeer en Waterstaat (Opzij – mei 2006) :

“Het onderwijs moet meer enthousiasme kweken onder meisjes voor bètavakken. Wat dat betreft is Nederland nog een ontwikkelingsland. In maart was ik in Abu Dhabi voor een conferentie “Vrouwen als wereldleiders”. Vooral onder de Arabische vrouwen waren er veel die exacte wetenschappen hebben gestudeerd en nu een hoge functie hebben in sectoren waar je bij ons overwegend mannen vindt. De universiteit van Abu Dhabi telt meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Die mannen zijn daar nogal verwend omdat alles altijd voor ze wordt gedaan. De vrouwen zijn een stuk ambitieuzer.”

Peijs’ bezoek aan Abu Dhabi bleef in Nederland niet onopgemerkt. Zag ze voor die tijd de hoofddoek als navrant symbool voor vrouwenonderdrukking, na de conferentie vertelde ze een journalist van De Telegraaf helemaal om te zijn als het gaat om gesluierde moslimvrouwen. Wat haar kwam te staan op een vernietigende reactie van het VVD-kamerlid Hirsi Ali. Maar Peijs houdt voet bij stuk. “Ik heb dar een heleboel gesluierde vrouwen ontmoet met groot maatschappelijk aanzien. Van sjeika Loubna, de minister van Economische Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten tot en met een vrouw uit Koeweit die ervoor gaat zorgen dat er voor het eerst in de geschiedenis een contingent vrouwen in het Koeweitse parlement komt.

Er waren daar vrouwen van 87 nationaliteiten. Aan de vrouwen uit Somalië, Koeweit en de Emiraten heb ik gevraagd hoe zij over die sluiers dachten. Aan mij konden ze gewoon vertellen wat ze ervan vonden, want ik verdween snel weer uit hun leven en ging niet met hun vaders of broers praten. Nou is het ene land het andere niet. Saudi-Arabië is een ander verhaal dan de Verenigde Arabische Emiraten, maar de antwoorden van die vrouwen kwamen erop neer dat ze er helemaal zelf voor kiezen.

Neem nou sjeika Loubna. De eerste keer dat ik haar zag, liep ik haar toevallig tegen het lijf. Ze was met een hele batterij mannelijke collega’s en stond openlijk grapjes over hen te maken. Dat zag er erg natuurlijk uit. Zij heeft een heel technische opleiding genoten en veel gedaan in de ICT. Als minister heeft ze een aantal grote departementen onder zich. Een fantastische vrouw is het. De ene dag zat ze daar in een haute-couturepak, de andere dag was ze gehuld in chador. Dat was dus geen burka. Dáár ben ik een tegenstander van, al was het maar uit het oogpunt van verkeersveiligheid. Dan zie je iemands gezicht helemaal niet meer, maar met die sluiers zijn het beeldschone vrouwen. Kennelijk hebben ze heel veel vrijheid daar. Vooral in Abu Dhabi en Dubai. Je hebt daar heel weinig inwoners, dus ze hebben alle talenten nodig om de economie draaiende te houden.

Kijk, ik ben een praktisch ingesteld mens. Ik vind: als die vourwen daar dankzij hun sluiers de maatschappij in kunnen, dan moet het maar op die manier. Als hetzelfde geldt voor de vrouwen met een moslimachtergrond hier, dan moet je ze juist de kans geven zichzelf te ontplooien. Daarom meende ik het ook toen ik zei dat ik ook in Nederland voorstander zou zijn van een minister met een hoofddoek.

Omdat ik mijn hele jeugd bij de nonnen heb doorgebracht ben ik misschien wat minder allergisch voor die sluiers. Ik heb uitsluitend op katholieke meisjesscholen gezeten die bestierd werden door van top tot teen bedekte nonnen. Geweldige vrouwen. Vooral op het gymnasium van de ursulinen van Mater Dei. Ze waren er enorm hartelijk en hadden onderling de grootste lol, wat vanzelf op ons afstraalde. Die nonnen deden er alles aan om ons een zo hoog mogelijke opleiding te laten volgen. Ze waren enorm trots op hun leerlingen. Iemand als Marga Klompé heeft daar nog lesgegeven. Zij was voor ons het grote voorbeeld.”

 

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.