2

The passion of Joan of Arc

Posted by marbel on Tuesday 14/3/2006 in film |

dreyer's joan of arc

Deze zwart-witte stomme verfilming van het proces van Jeanne d’Arc werd in 1928 door Carl Dreyer gemaakt. Het prachtige camerawerk en de sprekende beelden werden helaas in een brand vernietigd en leken voor altijd verloren te zijn. Tot in 1981 een bijna perfecte kopie werd gevonden in de kast van een psychiatrische instelling in Noorwegen. Die werd liefdevol gerestaureerd, waarna de eigentijdse componist Richard Einhorn de film zag en zo geïnspireerd raakte dat hij een aparte opera/oratio componeerde voor bij de film, Voices of Light.

De muziek bestaat voor een groot deel uit werk uit die tijd, vooral van vrouwelijke mystici als Hildegard von Bingen maar ook worden er delen gebruikt van door Jeanne zelf gedicteerde brieven die bewaard zijn gebleven.

Zowel de film als de muziek is een meesterwerk en samen is het een unieke, overweldigende ervaring. Dreyer heeft veel gedetaileerde close-ups en er wordt enorm veel gecommuniceerd door gezichtsuitdrukkingen, veelbetekenende blikken en compositie van de onderwerpen. Renee Falconetti speelt Jeanne en ik heb denk ik nog nooit iemand zo prachtig zien acteren met alleen ogen, gezicht en houding.

Het is een stomme film, dus krijg je af en toe een stukje dialoog te lezen, waarbij Dreyer de echte dialogen uit het proces gebruikt; om zich in te dekken hebben de inquisiterende priesters alles vast laten leggen dus het is goed bekend wat er gebeurde en wat er is gezegd. In het begin moet je even inkomen omdat je dat niet gewend bent, maar al vrij snel weet het je te pakken en zit je er helemaal in.

Al ken je het verhaal en weet je hoe het afloopt, het dringt tijdens de film pas echt goed tot je door hoe Jeanne als jong meisje in haar eentje stand moest zien te houden tegen de hele kudde kerkgeleerden – en hoe enorm dapper het was om ondanks de angst die ze voelde uiteindelijk toch te kiezen voor haar principes; en daarmee voor levend verbrand te worden waar ze enorm bang voor was. Egaa en ik hebben na het kijken echt even moeten bijkomen van deze emotionele ervaring.

Wat mij betreft is dit niet alleen een aanrader, maar eigenlijk een ‘moet je gezien hebben’ voor iedere serieuze filmkijker.

 

2 Comments

Comments are closed. Would you like to contact the author directly?

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.