Het misverstand opvoeding (Judith Rich Harris)

Posted by marbel on Sunday 14/8/2005 in Lezen |

De premisse van het boek vind ik wel interessant – dat de invloed van de sociale omgeving van het kind groter is dan die van de ouders. Natuurlijk is een deel genetisch (aangeboren karakter) en hebben de ouders ook invloed, maar vanaf een jaar of zes worden vrienden en klasgenoten steeds belangrijker en moeten ouders zich realiseren dat hun grootste invloed misschien wel de keuze is van buurt en een beetje van school/clubs en leeftijdsgenoten die zo voor handen zijn.

Ik ben het er niet helemaal mee eens, maar weet ook zelf van vroeger dat ik meer overnam van mijn vrienden en vooral mijn boeken dan van mijn moeder thuis. Tegelijkertijd merk ik nu dat ik heel duidelijk dingen overneem van mijn ouders, in hoe ik leef en hoe ik mijn kinderen opvoed, dus die invloed komt er ook gewoon meer uit als je in gelijkwaardiger situaties zit.

Verder dan die premisse is het een saai boek. Erg Amerikaans, in dat zelfhulp-stijltje dat probeert duidelijk te zijn maar daar alleen maar patroniserend van wordt. Veel verwijzingen, weinig logische opbouw. Je zou er een interessante samenvatting van maximaal75 bladzijdes van kunnen maken en dan nog denk ik dat mijn korte typering eigenlijk genoeg is 😉

 

Copyright © 2004-2024 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.