1

Palestine (Joe Sacco)

Posted by marbel on Friday 21/1/2005 in Lezen |

Nu moet ik natuurlijk gelijk ook zijn boek “Safe Area: Gorazde” over Bosnie hebben, want wat een enorm indrukwekkend boek is dit!! De American Book Award in 1996 is volkomen terecht en wat mij betreft had hij nog wel wat meer mogen winnen.

Joe Sacco is na de school voor journalistiek “grafische boeken” gaan maken (bestaat dat in het Nederlands?) . In “Palestine” beschrijft hij de maanden die hij eind 1991, begin 1992 doorbracht in de bezette gebieden.

Op een vrij afstandelijke manier en zonder zichzelf te sparen geeft hij zijn belevenissen weer, de interviews, de gebeurtenissen. Hij heeft gesprekken met de vrijheidsstrijders, de burgers, de boeren, de slachtoffers en hun familie. Op een nonchelante, terloopse manier vertelt hij hun verhalen en geeft hij de verschillende gezichtspunten weer. En langzaam voel je de afstandelijkheid verdwijnen, word je betrokken, verdwijnt het gevoel dat je een stripwereld bekijkt.

De combinatie van tekeningen en tekst is heel krachtig en raakte me heel diep. Ik heb het boek ook niet in 1 keer uit kunnen lezen, ik moest het echt van tijd tot tijd even wegleggen. De opeenstapeling van kleine en grote gebeurtenissen brengen de enorme machteloosheid heel goed over, terwijl door de persoonlijke (en soms ook humoristische) invalshoek de mensen echt voor je gaan leven.

Oftewel; een absolute aanrader!

 

1 Comment

Comments are closed. Would you like to contact the author directly?

Copyright © 2004-2022 marbelous All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.